‘Bombašima’ jednomjesečni istražni zatvor

Autor: Poslovni.hr , 28. siječanj 2013. u 08:39
U noći s utorka na srijedu oko 2.25 sati došlo je do detonacije nepoznate eksplozivne naprave na Trgu bana Josipa Jelačića (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

Šestorici osumnjičenih za aktiviranje eksplozivne naprave na Trgu bana Jelačića sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni istražni zatvor.

Šestorici osumnjičenih za aktiviranje eksplozivne naprave na Trgu bana Jelačića sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu odredio je jednomjesečni istražni zatvor zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a Državno odvjetništvo najavljuje žalbu jer sudac nije prihvatio prijedlog da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela.

Vezano uz aktiviranje eksplozivne naprave na Trgu bana Josipa Jelačića u Zagrebu, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je podnijelo sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu prijedlog za određivanje istražnog zatvora protiv šestorice osumnjičenih temeljem zakonskog osnova opasnosti od utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela, navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici DORH-a.

Sudac istrage je prihvatio prijedlog ovog državnog odvjetništva i odredio istražni zatvor po predloženoj osnovi opasnosti od utjecaja na svjedoke za svu šestoricu osumnjičenika, dok je odbio prijedlog da se istražni zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja djela, zbog čega će se u odnosu na taj dio odluke suca istrage uložiti žalba.

Postoji osnova sumnje da su petorica osumnjičenika (1984., 1982., 1985., 1982., 1984.) počinila kazneno djelo dogovora za počinjenje kaznenog djela te kazneno djelo dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, te da su petoosumnjičenik i šestoosumnjičenik (1984. i 1954.) počinili još i kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja, izrade i nabavljanja oružja i eksplozivnih tvari i da je šestoosumnjičenik počinio kazneno djelo pomaganja u dovođenju u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, navodi se u priopćenju DORH-a.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi zagrebačkoj rečeno je da su se petorica osumnjičenih u prvoj polovici prosinca 2012. u Vodicama dogovorili da će aktivirati eksplozivnu napravu u Zagrebu na središnjem gradskom trgu. Od šestoosumnjičenog (1954.), koji je otac jednog od njih, nabavili su tri komada vojno formacijskog eksploziva, a on ih je i naučio kako rukovati i postaviti eksplozivnu napravu. Policija je kao motiv navela obijest. Maksimalna kazna za to kazneno djelo je 5 godina.

Policija nije objavila identitet "bombaša" iz Vodica, a mediji tvrde da su mahom iz uglednih obitelji, tzv. zlatna mladež, te da je među njima sin poduzetnika, brat vatrogasca poginulog na Kornatima te član Mladeži vodičkog HDZ-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close