Bolnicu Pula financirat će Strabag i Bouygues

Autor: Marija Crnjak , 31. svibanj 2011. u 22:00

Vlada je obećala da će sufinancirati gradnju nove opće bolnice, a premijerka ju je stavila na popis prioriteta, ali sve je stalo na tome pa je inicijativu preuzeo župan

Istarskoj županiji dozlogrdilo je čekati da država raspiše natječaj i započne davno dogovorenu gradnju nove opće bolnice Pula, zbog čega se okreće privatnim investitorima. Istarski župan Ivan Jakovčić već je u intenzivnim pregovorima sa zainteresiranim ulagačima koji bi ušli u projekt javno-privatnog partnerstva sa Županijom. Jakovčić za Poslovni dnevnik otkriva da će u investiciju ući tvrtke Strabag i Bouygues, čiji je konzorcij radio na istarskom Ipsilonu.

Dozvole već imaju
“Ne da nam se više čekati. Dvije godine imamo građevinsku dozvolu za gradnju nove opće bolnice u Puli koja je Istri nužna zbog zdravstvene zaštite stanovništva, ali i turista”, kazao je Jakovčić. Ideja dvaju navedenih tvrtki je da se ide na javno-privatno partnerstvo u kojem će one izgraditi i održavati objekte u narednih 25 godina, a Županija, koja je osnivač bolnice, plaćala bi mjesečnu naknadu. Osim navedenih ulagača oko 20 posto investicije pokrili bi investitori iz Italije s kojima su pregovori još u ranoj fazi pa župan ne želi iznositi konkretna imena. Ulazak Talijana u investiciju ima smisla dijelom i zbog talijanske manjine u Istri, zbog čega se ulaže i u druge objekte i projekte od javnog interesa. Osim toga, Talijani su i česti turistički gosti Istrana, a poznato je da je kvaliteta zdravstvene skrbi među glavnim prioritetima gostiju, prvenstveno starijoj populaciji te obiteljima s djecom. Ukupna vrijednost dijela investicije kojim bi se pokrio samo objekt kreće se oko 60 do 70 milijuna eura. Pritom bi privatni investitori financirali izgradnju samog objekta nove bolnice, dok bi se oprema u vrijednosti od 20-25 milijuna eura mogla namiriti iz europskih strukturnih fondova.

Računaju na EU-fondove
“Do trenutka kad bolnica bude izgrađena Hrvatska će sigurno biti članica EU i imat ćemo stoga pravo na bespovratna sredstva za opremu. To nam je jako važno jer se zbog napretka u tehnologiji bolnička oprema vrlo često i brzo mora mijenjati, a to je vrlo velik trošak u suvremenoj medicini”, pojašnjava Jakovčić. Ideja o JPP-u u gradnji opće bolnice Pula nije nova, no do sad se očito vjerovalo u obećanja Vlade da će zajedno sa Županijom financirati projekt, odnosno i sama pridonijeti pronalasku partnera koji bi investirali. Premijerka Jadranka Kosor lani je u srpnju nakon sastanka s Jakovčićem potpisala okvirni sporazuma o gradnji nove opće bolnice. Bilo je predviđeno da se do kraja 2010. pripremi dokumentacija za gradnju. Tada je premijerka izjavila da je gradnja bolnice među najvažnijim projektima Vlade, što je realno i istina s obzirom na dotrajalost objekta postojeće bolnice koja, osim toga ima zastarjelu opremu i glasi kao najveći bolnički gubitaš u zemlji.

Upravo stoga je pulska bolnica i ranije bila uvrštena na popis strukturnih fondova EU-a za opremanje bolnice iz bespovratnih sredstava. No još nije izvjesno na koji će se način i u kojem roku na kraju “zavezati” financijska konstrukcija izgradnje pulske bolnice. Naime, prilikom nedavnog posjeta premijerke Istri, Kosor je navodno obećala da će konačnu odluku o gradnji bolnice iznijeti 11. lipnja, za kad je predviđeno s otvaranje punog profila zapadnog kraka istarskog Ipsilona. Naime, ako premijerka odluči da će Vlada požuriti s provedbom projekta, Ministarstvo zdravstva trebalo bi u kratkom roku objaviti natječaj za financijera bolničkog objekta. No neslužbeno saznajemo da u Istri ne vjeruju da će Vlada odjednom pokazati i stvaran interes za projekt koji očito tek načelno podržava.

Politička pozadina
Neki izvori Poslovnog dnevnika ističu da su na stvari razlozi čisto političke naravi te da HDZ Istri ne želi sufinancirati projekt kako bi na kraju zasluge pobrao IDS. Zbog toga projekt nikako da dođe na red, kažu naši sugovornici koji su više skloni vjerovati i podržavati varijantu da Županija u projekt uđe samostalno.

Komentirajte prvi

New Report

Close