Bolnice se neće spajati, ali će blisko surađivati

Autor: Agencija VLM , 29. kolovoz 2013. u 10:40
Petar Stapar, ravnatelj Opće bolnice. Photo: Marijan Susenj/PIXSELL

Samo uštede predviđene sanacijskim planom nisu dovoljne, zatraženo je povećanje limita.

Idemo na maksimalnu racionalizaciju poslovanja, ali nikako nauštrb pacijenata – kazao nam je jučer dr. Petar Stapar, dojučerašnji ravnatelj, a sada sanacijski upravitelj koprivničke Opće bolnice.

Neodrživ sustav

Početkom listopada znat će se hoće li Ministarstvo zdravlja prihvatiti sanacijski plan na kojemu su dr. Stapar i njegova ekipa radili proteklih mjeseci. Plan predviđa, kako smo doznali, smanjenje mjesečnih bolničkih troškova za desetak posto, i to zahvaljujući kako uštedama, tako i zahvatima u organizaciju rada u bolnici.

Međutim, kako je istaknuo dr. Stapar, sve to neće biti dovoljno da bi bolnica u budućnosti poslovala bez generiranja novih gubitaka (stare od oko 60 milijuna kuna pokrit će država) ako se nešto ne promijeni u funkcioniranju zdravstvene zaštite na razini države.

– Ako sustav ostane kakav jest, bit će ga teško održati. Zbog toga smo u sanacijskom planu predložili povećanje limita za koprivničku bolnicu. Koliko znam, Ministarstvo zdravlja radi na programima koji će donijeti uštede u sustavu. Primjerice, više se neće kupovati skupa oprema baš za svaku bolnicu. Nema potrebe kupovati magnetsku rezonancu i za Viroviticu i za Koprivnicu i za Varaždin i za Čakovec, kad ona može biti na jednome mjestu i pokrivati potrebe svih stanovnika s tog područja. Dovoljno smo blizu da možemo koristiti neke stvari zajednički – kazao je dr. Stapar.

Pola milijuna

Nagovijestio je da će se uspostaviti tješnja suradnja s bolnicama u okruženju u kojemu živi pola milijuna stanovnika – s varaždinskom, čakovečkom, virovitičkom i bjelovarskom bolnicom, kao i s kliničkim bolnicama u Novom Marofu,

Klenovniku i Varaždinskim Toplicama – u koje bi se upućivali pacijenti nakon što u Koprivnici odleže akutnu fazu svoje bolesti
– Bolnice su se dosad ponašale kao zasebni feudi, gotovo i nije bilo komunikacije među njima, a sada će se to promijeniti. Svi ćemo biti umreženi pa će kolati informacije te će se otvoriti nove mogućnosti za liječenje pacijenata – rekao je sanacijski upravitelj.

Nema govora o ukidanju bolnica i odjela ili o njihovom spajanju, što je često znao biti politički argument protiv Vladina sanacijskog programa kojim su se, kako je to kazao dr. Stapar, "plašili ljudi".

Komentirajte prvi

New Report

Close