‘Bolje investicije i tržište rada, novac EU velika prilika’

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 20. listopad 2016. u 22:00
Maximilien Lambertson, makroekonomist britanskog The Economista/G. Stanzl/PIXSELL

Hrvatsko gospodarstvo ove će godine rasti 2,3%, kaže makroekonomist The Economista.

Očekujemo da će hrvatsko gospodarstvo ove godine rasti 2,3 posto, a prognozu temeljimo na činjenici da rast nije baziran na kreditima kao prije krize, nego iza njega stoji oporavak svih komponenti, ne samo smanjeni fiskalni deficit, istaknuo je na Danu hrvatskih financijskih institucija u organizaciji HGK i Ekonomskog fakulteta Maximilien Lambertson, makroekonomist iz britanskog The Economista.

Lambertson ističe i da Brexit na Hrvatsku neće imati bitan utjecaj s obzirom na skromnu robnu razmjenu s Velikom Britanijom. Prognozira nam nastavak rasta, ipak razmjerno malenog u odnosu na regiju, no i oporavak investicija te pojačanje dobrih trendova na tržištu rada, kao i veću apsorpciju novca iz EU fondova koji su nam, poručuje, velika prilika.  Predsjednik HGK Luka Burilović, nešto je skromniji u prognozi za ovu godinu, za koju rast postavlja na 2,2 posto, no za sljedeću godinu za Hrvatsku očekuje suprotan trend od globalnog i europskog usporavanja: rast BDP-a od 2,5 posto.

Viceguverner Vedran Šošić istaknuo je kako su prognoze analitičara središnje banke da bi gospodarski rast ove godine mogao biti i viši od 2,3 posto, koliko iznosi njihova trenutna službena projekcija. Na tragu optimizma, prema riječima člana Uprave Addiko banke i predsjednika Udruženja banaka pri HGK Ivana Jandrića, su i prognoze analitičara te banke, u kojoj ove godine očekuju stopu rasta od 2,7 posto. Događaju se dobre stvari, a optimizam budi relativno brzo preslagivanje Vlade, koja najavljuje da će nastaviti fiskalnu konsolidaciju, kazao je Jandrić.

Komentirajte prvi

New Report

Close