Bolanča smijenjen zbog pada prihoda

Bolanča je u službenom priopćenju izrazio ponos jer je ‘Plivin tim stručnjaka dokazao da se može nositi s promjenama na tržištu’

Matko Bolanča odlazi s mjesta predsjednika uprave Plive Hrvatska te prelazi u Nadzorni odbor tvrtke, a na njegovo mjesto dolazi Tihomir Orešković iz NO-a. Vijest koju je Pliva službeno objavila u srijedu, kako neslužbeno doznajemo, poslovne krugove nije pretjerano iznenadila, jer se o Bolančinu odlasku, navodno, šuška mjesecima.

Dok u Plivi ističu da je otišao vlastitom odlukom, izvori Poslovnog dnevnika uvjereni su da je odluka o smjeni došla iz Izraela. Teva, doznajemo, nije zadovoljna rezultatima Bolančina rada, prvenstveno zbog pada prihoda i dobiti. Povećanje učinkovitosti Plivina poslovanja bio je ujedno i glavni Bolančin zadatak u procesu integracije s Tevom od preuzimanja do danas, u mandatu koji mu je Teva povjerila početkom 2009. godine smijenivši Željka Čovića. Bolanča koji je stasao uz Čovića, proveo je restrukturiranje Plive.

Dobio zadatak
Od preuzimanja do danas, tvrtka je porasla za 30-tak posto. Da je Teva zadovoljna akvizicijom Plive pokazala je odlučivši se za 120 milijuna dolara vrijednu investiciju izgradnje nove tvornice u Savskom Marofu te dogradnjom zagrebačke lokacije. Teva međutim, navodno, nije zadovoljna prihodom koji je u padu (lani je iznosio 2,8 milijarde kuna, ili oko 1,3 posto manje nego 2010) dok je prema podacima Poslovne Hrvatske Plivina dobit pala s 90 milijuna eura 2010. na lanjskih 18 milijuna eura. Bolanča jučer nije bio dostupan za izjave, a u službenom priopćenju izrazio je ponos jer je ‘Plivin tim stručnjaka dokazao da se uspješno može nositi s promjenama na tržištu’. Njegov odlazak u NO tumači se kao prijelazna pozicija s koje će moći potražiti novi posao. Da bi razlozi Bolančine smjene mogli biti financijske naravi pokazuje i činjenica da je na njegovo mjesto došao domaćim poslovnim krugovima manje poznat, ali Tevin dugogodišnji uzdanik Tihomir Orešković, kemičar koji se preorijentirao na financije.

Kemičar iz Kanade
U Plivu je došao iz kanadskog Novopharma, kompanije koja također posluje unutar Teva grupe. Orešković je u srijedu izjavio da ga raduje što je dobio priliku raditi s vrhunskim timom Plive te očekuje još bolje rezultate na domaćem i na međunarodnom tržištu.

I Marof kriv

Glave ga stajala građevinska dozvola
Jeremy Levin, glavni izvršni direktor Teve izjavio je jučer da su proizvodne lokacije u Zagrebu i Savskom Marofu strateški centri za cijelu Teva grupu, te da su istraživački resursi u Zagrebu usmjereni na razvoj proizvoda za najzahtjevnija tržišta. Doduše, početak izgradnje nove tvornice u Savskom Marofu kasni nekoliko mjeseci, navodno zbog spore administracije i ishođenja dozvola. Činjenica da Matko Bolanča ni kod HDZ-ove ni kod ove Vlade nije uspio ubrzati proces dobivanja dozvola također

Komentari (4)
 • picman8
  picman8 23:27 21.6.2012.

  Za cinjenicu da ce Bolanca otici,znalo se vec mjesecima. On sam grcevito se grebao na sve pozicije na koje je mogao doci. Ubacivao se u GSV, HUP i gdje je god mogao gurnuti nos. Bilo je ocito da mu gori pod nogama. S obzirom da je lik toliko bahat, nema kome se nije zamjerio u bransi. Sve bitne dogovore je uvijek izvrdavao i neskrupulozno gurao vodu na svoj mlin. Zivo me zanima gdje ce se sad skrasiti. Za takvim likovima uvijek ima potrebe :(

 • osi3
  osi3 12:15 21.6.2012.

  čović i njegova ekipa, uglavnom su napravili katastrofalne rezultate i u plivi i u tvrtkama gdje su otišli. možda jedino perić nije napravio veću štetu, ali on ostavlja bezličan dojam, nit smrdi nit miriše a također ga predstavljaju kao vrhunskog menadžera.

  koliko znam o plivi, nikad nisu ozbilno razvijali kompetencije pozicija proizvodnog menažmenta i tehnološko-proizvodnog razvoja, uglavnom su tratili novce na basnoslovne šminkerske investicije, a da nikad nisu razvili “parter”.

  nisu ni mogli, jer ta ekipa uglavnom ima background uredskih farmaceuta s dodatnom diplmom tipa škola na bledu, i to je sve. nemaju razvijene multdisciplinarne timove, ravnomjeran razvoj svih funkcija, nemaju to ni na razini slovenskih tvrtki tipa krka, a o svjetskim da se ni ne priča.

  uglavnom su oni trošili tantijeme genijalnih uspjeha nekadašnjeg plivinog istraživačkog tima, koji je čović, uzgred budi rečeno divljački rastjerao iz najprizemnijih razloga što su odbili biti poslušnici koji će mu se klanjati i povlađivati mu.

  činjenica da na vrh dovode čovjeka izvana znakovit je pokazatelj negativne selekcije koju je godinama provodio čović.

 • bigboffin
  bigboffin 9:25 21.6.2012.

  M.Bolanca je jedan od niza bezveznjaka koji su jako dobro prosperirali uz najveceg bezveznjaka Z.Covica.
  Inace, M.Bolanca je imao stelarnu karijeru za tako potkapacitiranog covjeka. Cudi me da TEVA to nije ranije shvatila.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!