Bohaček: Tko ima šansu neka opstane, tko nema – što prije u stečaj!

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. rujan 2012. u 13:28
Zoran Bohaček (PXL)

Direktor HUB-a Zoran Bohaček tvrdi da je zakon o financijskom poslovanju ono što je dugo nedostajalo u Hrvatskoj.

Direktor Hrvatske udruge banaka (HUB) Zoran Bohaček ocijenio je kako su ciljevi donošenja zakona o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi i ono što se njime želi postići izvrsni i pozitivni te da je to ono što je dugo nedostajalo u Hrvatskoj.

"Ciljevi donošenja zakona i ono što se njime želi postići su izvrsni i pozitivni i to je ono što je dugo nedostajalo u Hrvatskoj – da se u poduzećima koja su u problemima što prije identificira imaju li šansu za opstanak ili, ako ne, da se što prije krene u stečaj", kazao je Bohaček odgovarajući na pitanja novinara nakon današnjeg brifinga u HUB-u.

Istaknuo je kako su stečajevi koji traju godinama predugi, kako to samo uništava imovinu i "topi" se vrijednost od koje bi se mogla naplatiti potraživanja.

Bitna stvar u predstečajnoj nagodbi je da ona mora biti poslovno opravdana, odnosno da bilo koje od mogućih rješenja (restrukturiranje, otpis ili neki drugi način) kako bi se olakšao život poduzeću u problemima mora biti poslovno opravdano, kazao je Bohaček. Podsjećajući kako je ministar financija Slavko Linić rekao da se u stečaju naplaćuje 30 posto potraživanja, Bohaček procjenjuje da će netko tko može naplatiti 60 ili 70 posto potraživanja sigurno biti motiviran da otpiše nekih 20 ili 30 posto jer će opet na kraju bolje proći nego ako poduzeće ode u stečaj.

Šanse su tu, vidjet ćemo kako će biti u provedbi, ali vjerujem, ako će biti nekih problema, da će se zakon mijenjati u hodu jer je to jedan jako bitan zakon s vrlo pozitivnim ciljevima, istaknuo je Bohaček.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Bankama je važno da si iz stečajne mase naplate barem nešto,zato lobiraju za brzi stečaj.

I kao poslije svega svi koji ostanu će biti uspješni. Ma možeš misliti. Teoretski moguće, ali uz uslov dotoka novca bez duga. A to ne postoji u RH. patriotpokret

New Report

Close