Blokirani i OPG “Život” dogovorili masovne prosvjede u proljeće

Autor: Poslovni.hr/Hina , 26. siječanj 2015. u 17:03
Antun Laslo. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL

Predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin i predsjednik udruge Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) “Život” Antun Laslo u ponedjeljak su stiskom ruke dogovorili da u rano proljeće izlaze na masovne prosvjede na ulice.

 Predsjednica udruge Blokirani Miriam Kervatin i predsjednik udruge Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) "Život" Antun Laslo u ponedjeljak su stiskom ruke dogovorili da u rano proljeće izlaze na masovne prosvjede na ulice.

Pojašnjavajući razloge prosvjeda Kervatin je rekla da već deset mjeseci zagovaraju temu da je Ovršni zakon neustavan te da im Ustavni sud još nije odgovorio, a Vlada ne pokazuje interes, pa će iskoristiti "sve elemente demokratskih alata" koja su im na raspolaganju. Na konferenciji za novinare rekla je da s blokiranim poljoprivrednicima stiskom ruke dogovaraju vrlo važan zajednički nastup koji pokriva i eventualne akcije po pitanju eventualnog referenduma što se tiče Ovršnog zakona i blokiranih računa.

"Mi danas najavljujemo masovne prosvjede koji bi se imali organizirati jednom opće narodnom civilnom koalicijom. Počinjemo sa blokiranim poljoprivrednicima jer se oni nalaze u najjnezavidnoj situaciji u smislu da su njima blokirani svi računi, sredstva za rad i sredstva za život", istaknula je Kervatin.

Rekla je da je "Vlada na žalost ostala neosjetljiva i na podatak koji bi u svakoj suvremenoj demokratskoj civiliziranoj državi srušio Vladu – da je ukupan iznos duga građana prešao ukupan iznos duga hrvatske privrede, što znači da u zemlji nema likvidnosti i da je zadan opasan udarac tržišnoj ekonomiji". Dodala je da su i ostale institucije ostale prilično hladne na takav podatak kao i na njihov zahtjev da Ustavni sud ocijeni ustavnost Ovršnog zakona, što su zatražili još u svibnju 2014. Podsjetila je da je u Hrvatskoj 321.000 blokiranih građana te da ukupan iznos duga "zahvaljujući legaliziranom kamatarenju galopira apsolutnim rastom od pola milijarde do milijardu na mjesec i da i dalje nastavlja svoj rast s obzirom da Vlada nije ništa poduzela po tom pitanju".

Situaciju u Hrvatskoj ocijenila je dramatičnom i istaknula da zbog toga sada razgovaraju o organizaciji masovnih prosvjeda. Najavila je da će prosvjedi biti organizirani na vojni način, svaka će skupina imati svog vođu kako bi izbjegli moguće provokatore i incidente. Prosvjedi će, kaže, biti dostojanstveni no lokaciju još nije htjela najaviti.

Kervatin je rekla da će prosvjedi biti na proljeće, zato jer su hrvatsko selo i obiteljska poljoprivredna gospodarstva blokirani pa će u proljeće biti prisiljeni posuđivati novac za sjetvu. "Njima su blokirana i sredstva za rad i sredstva za život, a kad je blokirano selo, blokirana je i država", ustvrdila je.

Laslo je rekao da je to samo jedan od primjera daljnjeg nastavka udruživanja svih građana za bolje sutra. Istaknuo je da je na žalost 90 posto OPG-ova i poljoprivrednih obrta u teškoj financijskoj situaciji te da je prema neslužbenim podacima oko 70 posto OPG-ova blokirano, što smatra katastrofom.

Istaknuo je da se, na žalost, na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima život gasi, politički se uništavaju te svaki dan nestaje 10 obiteljskih gospodarstava koja se bave poljoprivredom. "U statistici smo imali u 2013. oko 230.000 ljudi koji su se bavili poljoprivredom, a danas ne vjerujem da ih ima više od 100.000. I ako je od njih 70 posto blokirano, gdje je blokirani seljak, bit će blokirana i država", rekao je. Kazao je da traže odgovorne političare, odgovornu vlast te istaknuo da su "grozno iznenađeni" odlukom Vlade koja je "blokirala švicarac, a da pri tome nije uključila obiteljska poljoprivredna gospodarstva".

Kervatin je najavila da će u ponedjeljak razgovarati i s hrvatskim braniteljima koji prosvjeduju u šatoru u Savskoj jer okupljaju širu koaliciju, a na konferenciji za novinare bio je i predstavnik udruge "Franak" Damir Šlogar.

Komentirajte prvi

New Report

Close