Blokade skresane, a najžilaviji veliki dužnici bez zaposlenika

Autor: Suzana Varošanec , 08. prosinac 2016. u 14:48
Tvrtke koje su u neprekidnoj blokadi više od godinu dana duguju 8,6 milijardi kuna/FOTOLIA

Oko 12 tisuća blokiranih tvrtki s 12 milijardi kuna neizvršenih osnova statističko je usklađivanje sa stvarnim stanjem pomoću novih stečajnih pravila.

Novi Stečajni zakon u primjeni je, prema mišljenju člana Radne skupine koja je izradila novi Stečajni zakon (SZ) odvjetnika Miće Ljubenka, brzo prepolovio problem insolventnosti i nelikvidnosti, dok je statika opet dokazala da ima kronični problem koji se zove točan zbroj pogrešnih podataka. Pokazalo se da je u golemoj brojci od 40-ak tisuća blokiranih godinama bilo faktički pola onih koji su poslovni mrtvaci.

Drugim riječima, to bi značilo da smo ovaj put dobili precizniju sliku što imamo u gospodarstvu budući da sustav blokiranja preko Fine nema nijedna zemlja EU, zbog čega su i poruke koje smo o sebi davali bile ne samo neusporedive, nego i negativnije u odnosu na stvarno stanje. Naime, krajem listopada, odnosno nešto više od godinu dana od početka primjene novog SZ-a u Hrvatskoj su zbog 18,6 milijardi kuna neizvršenih osnova za plaćenije u blokadi bilo 30.852 poslovna subjekta, najnoviji su podaci Fine. To znači na godišnjoj razini pad od oko 30% oba pokazatelja, a u odnosu na rujan blagi rast od jedan posto broja blokiranih te pola posto samog iznosa.

No, iz Fine ističu kako je za očekivati da će se ovaj trend nastaviti uslijed učinaka primjene nekoliko zakona. Nadalje, s obzirom na to da se oko 40% blokiranih subjekata, ili njih 12 i pol tisuća, odnosi upravo na pravne osobe – tvrtke – na koje otpada 65% duga (12 mlrd. kn), dolazi se na još niže razine statističkog praćenja nelikvidnosti. Pritom je najmanji iznos neizvršenih osnova kod nelikvidnih pravnih osoba u trajanju od 31 do 60 dana – to je 271 milijuna kn, a najveći je za one u blokadi neprekidna trajanja više od 360 dana što iznosi 8,6 milijardi kuna. Najveći, pak, dio pravnih osoba, čak 66% odnosno 3897 poduzeća u dugotrajnoj blokadi s 5,6 milijardi kuna neizvršenih osnova su pravne osobe bez zaposlenih radnika, što otvara pitanje zašto i one već nisu u stečaju. Moguće je njihov stečaj Fina predložila, ali sud još nije odlučio.  

Raste li nelikvidnost?  

U blokadi do 60 dana već 2158 tvrtki
U posljednjem kvartalu pozorno će se pratiti pokazatelj nelikvidnosti s kojim se nešto na terenu događa. Krajem listopada je zbog neizvršenih osnova u razdoblju do 60 dana blokirano bilo 2158 pravnih osoba, što je za 336 pravnih osoba više nego krajem rujna. Njihove neizvršene osnove iznosile su 811 milijuna kuna ili 265 milijuna više nego u rujnu. Od kolovoza nelikvidnost je u porastu, navodno su na udaru mal tvrtke, i tako su primjerice u kolovozu na udaru bile 1703 tvrtke s 452 milijuna kuna dospjelih neizvršenih osnova.  

Komentirajte prvi

New Report

Close