Blair postao savjetnik američke investicijske banke JPMorgan

Autor: Miho Dobrašin , 11. siječanj 2008. u 06:30

Bivši britanski premijer će za svoje kontakte i međunarodno iskustvo dobivati više od milijun dolara godišnje

Bivši britanski premijer Tony Blair pridružit će se jednoj od najpoznatijih investicijskih banaka u svijetu, američkom JPMorganu, prenosi londonski Financial Times. Prema pisanju FT-a, Blair bi trebao postati savjetnikom investicijske banke kojoj će pridonijeti svojim bogatim međunarodnim iskustvom i kontaktima, posebice zbog važnih političkih i strateških pitanja, a isto tako očekuje se da će sudjelovati i na sastancima s važnim klijentima. U ovom trenutku nije poznato koliko će JP Morgan plaćati iskusnog britanskog političara, koji je prošle godine napustio funkciju britanskog premijera, no prema nekim nagađanjima Blair bi mogao dobivati preko milijun dolara na godinu. Predsjednik uprave JPMorgana, Jamie Dimon, izjavio je kako je Tony Blair od iznimne vrijednosti za kompaniju. “U svijetu nema puno ljudi sa takvim znanjem i kontaktima”, komentirao je Dimon. No čini se da ulazak u JPMorgan nije i jedini posao kojeg će Blair odrađivati u privatnom sektoru. On je, naime, u razgovoru za Financial Times istaknuo kako očekuje još nekoliko imenovanja u drugim kompanijama, iz različitih sektora. “Oduvijek sam bio zainteresiran za poslovanje i s njim vezanu globalizaciju. Danas su posebno snažne poveznice između politike i ekonomije u različitim dijelovima svijeta, napose zemljama u razvoju”, izjavio je Blair. Savjetnički poslovi, odnosno lobiranje za kompanije iznimno je popularno među bivšim političarima.

Tako su, primjerice, Blairov prethodnik na premijerskom mjestu sir John Major (1990.-1997.), te bivši američki predsjednik George Bush stariji nakon političke karijere postali savjetnici američke investicijske kompanije Carlyle. Nakon što je napustio mjesto predsjednika vlade Tony Blair je bio na nekoliko međunarodnih konferencija, pa je, primjerice, za svoj govor u Kini dobio 500 tisuća dolara. Njegov dolazak u JPMorgan uslijedio je mjesec dana nakon što je važan čovjek te investicijske banke, Jonathan Powell, prešao u rivalsku tvrtku Morgan Stanley. Tony Blair sada obnaša dužnost diplomatskog predstavnika za Bliski istok, a najavio je rad na borbi protiv globalnog zatopljenja. Zadnjih mjeseci njegovo se ime često spominjalo u kontekstu kandidata za prvog predsjednika Europske unije, no on je odbio komentirati takve spekulacije. Britanski komentatori napominju da se laburistički premijeri dosad nisu intenzivno uključivali u privatni biznis, već da je to bio običaj Konzervativaca. Tako je, recimo, Margaret Thatcher bila konzultant proizvođača cigareta Philip Morris, dok je Edward Heath radio za revizorsku kuću Arthur Andersen te je uz to imao snažne kontakte u kineskoj vladi. Nema sumnje da savjeti, lobiranje i utjecaj bivših političara, posebice onih utjecajnih, može biti od presudnog značenja za dobivanje velikih poslova, no postoje i oni koji smatraju da mnogi političari nemaju dovoljno iskustva u privatnom sektoru, odnosno da mnogi niti ne razumiju ekonomiju. Tako neki komentatori ističu da Blair ne zna mnogo o ekonomiji, da se on uvijek volio slikavati i pojavljivati u medijima, dok se nije previše bavio ekonomskom politikom Velike Britanije. Drugi pak naglašavaju da je dovoljan njegov utjecaj koji će unaprijediti poslovanje JPMorgana, pogotovo ono inozemno. Američka investicijska banka je 2006. ostvarila 26 posto prihoda u inozemstvu, što je 21 posto više u odnosu na prethodnu godinu, a nastavak trenda očkuje se i u nadolazećim razdobljima.

Mate Granić: Blair će opstati jedino uz rezultate

“To me nije nimalo iznenadilo. To je danas uobičajeno, poslove savjetnika nakon političke karijere odrađivali su i Hans Dietrich Genscher, Helmut Kohl, Klaus Kinkel, Madeline Albright i drugi”, izjavio je za Poslovni dnevnik Mate Granić, bivši hrvatski ministar vanjskih poslova te sadašnji savjetnik makedonske vlade za strana ulaganja. Granić smatra da osnovni motiv za Blairovo priključenje JP Moragnu nije financijske naravi, nego je riječ o izazovu, no s druge strane na legitiman način osigurava životne potrebe, a usto dobiva i bogat sadržaj za memoare. No Granić naglašava da u privatnom biznisu nema milosti pa makar bilo riječi o bivšem britanskom premijeru. Daljnja karijera u američkoj investicijskoj banci ovisit će isključivo o njegovu uspjehu na mjestu savjetnika. “On je sada na otvorenom tržištu. Tu opstaju samo oni koji imaju snage i talenta”, zaključuje Granić.

Komentirajte prvi

New Report

Close