Blagajnica hoće ići na more: Radnice Kozma prijavile se za ‘radni godišnji’

Autor: Majda Žujo , 10. srpanj 2012. u 09:30

Zaposlenice Kozma koje odu raditi na more osim plaće dobiju i besplatan smještaj za obitelj i putne troškove

Preseljenja trgovaca na obalu tijekom ljetne sezone mogla bi uskoro postati sve češća praksa. Kozmo je još prošle godine svojim zaposlenicima pružio priliku da dva tjedna rade u nekoj od Kozmo trgovina na moru te sa sobom povedu obitelj ili partnera, a praksu razmijene uveli su i u Konzumu iako kod njih razmjena ne podrazumijeva plaćene troškove za obitelj. Ove će godine pogodnost sezonskog preseljenja iskoristiti dvadesetak djelatnika Kozma, koji će se sa svojim obiteljima zaputiti prema moru gdje će raditi i odmarati.

“U skladu sa stalnom brigom za naše zaposlenike pokrenuli smo projekt ‘Povedi svoju obitelj s Kozmom na ljetovanje’. Preko naše interne komunikacije predstavili smo zaposlenicima iz kontinentalnih krajeva tu mogućnost i do sada ih se uključilo 20-ak, što je povećanje u odnosu na godinu prije kada smo krenuli s projektom”, kažu u Kozmu dodajući kako su ove godine projekt proširili na više trgovina na moru i omogućili da u njega bude uključeno više djelatnika. Ove godine djelatnici s kontinenta tako imaju prilike raditi u trgovinama na Korčuli, Murteru, Viru te u Biogradu, Vodicama i Medulinu, koje su inače otvorene cijele godine. Primanja njihovih zaposlenika pri tome ostaju ista, dakle dobivaju redovnu plaću, a osim plaće imaju besplatan smještaj za cijelu obitelj i pokrivene putne troškove. “U pitanju je dodatna radna snaga, no isto tako i iskusni djelatnici za nove prodavaonice koji onda razmjenjuju znanja i iskustva s djelatnicima u ‘morskim’ prodavaonicama. Većinom su to zaposlenici iz svih kontinentalnih dijelova (Zagreba, Velike Gorice, Duge Rese, Osijeka, Varaždina…)”, pojašnjavaju.

“To je na neki način i nagrada za njih i za njihov predani i marljivi rad tijekom godine. Oni na moru ostaju između dva i šest tjedana”, ističu u Kozmu dodajući kako se djelatnici Kozma tako međusobno upoznaju i razmjenjuju znanja i iskustva. “Za trajanja turističke sezone prodajne timove u odabranim prodavaonicama na Jadranu redovito proširujemo zaposlenicima iz kontinentalnih regija, sve kako bismo osigurali što bolju i kvalitetniju uslugu za sve naše kupce”, kažu i u Konzumu. Kako nam je poručila njihova voditeljica odnosa s javnošću Ana Mitrović, svojim zaposlenicima koji inače rade u trgovinama na kontinentu, a žele u sezoni raditi na prodajnim mjestima na moru osiguravaju smještaj, plaćaju naknadu za odvojeni život i podmiruju putne troškove povratne karte. Ipak, smeštaj i put nisu plaćeni njihovim obiteljima. Kozmo prodavaonice na moru posebno su nam važne u ljetnoj sezoni zbog redovnih kupaca (domaćeg stanovništva), ali i zbog stranih turista. Bitna nam je usluga (stručnost djelatnika), ponuda i pristupačnost, zato i naša ekspanzija i širenje ide na otoke (u 2012. otvorili smo Vis, Vir i Blato, a prisutni smo i na Hvaru, Braču i u Korčuli….). Pokrivamo cijelu obalu od Umaga do Cavtata te smo svim našim kupcima dostupni i na ljetovanju.Najveća drogerija u hrvatskoj, DM, praksu preseljenja svojih zaposlenika tijekom sezone još nije uvela, a kako doznajemo, za sada i ne planiraju.

Komentari (1)
Pogledajte sve

nisam pravnk, ali ovo se čini vrlo protuzakonito, čak i ako ne promatramo općenito feudalni karakter ovakvog “rješenja”

New Report

Close