Bjelovarsko-bilogorska županija potiče razvoj i promociju obrtništva

Autor: Poslovni.hr , 16. travanj 2015. u 12:15
Foto: http://bbz.hr

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovor o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije s njenim predsjednikom Božidarom Zagorcem.

Bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs potpisao je ugovor o sufinanciranju projekata i aktivnosti Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije s njenim predsjednikom Božidarom Zagorcem. Na taj način Županija kroz izdvajanje sto i dvadeset tisuća kuna iz svog proračuna omogućava očuvanje i promociju obrtništva, te potiče unapređenje i konkurentnost svojih obrtnika. Mjera je to koju je bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs uveo povratkom na mjesto župana u cilju pomoći županijskim obrtnicima da se lakše nose s krizom, ali i da budu što konkurentniji ne samo na hrvatskom, već i na europskom tržištu.

Tako će Bjelovarsko-bilogorska županija i Obrtnička komora BBŽ tijekom 2015. godine zajednički organizirati i sudjelovati u:

o sufinanciranju troškova izlaganja proizvoda i usluga obrtnika s područja Bjelovarsko-bilogorske županije na gospodarskim i obrtničkim sajmovima sadržanim u Programu rada Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije za 2015. godinu;

o apliciranju potreba obrtnika-članova, pa i same Obrtničke komore Bjelovarsko-bilogorske županije po projektima i natječajima koje sufinancira EU

o stipendiranju naučnika u deficitarnim zanimanjima u BBŽ (u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta);

o podupiranju očuvanja tradicijskih obrta, osnivanja novih obrta i zapošljavanja u obrtu, te opstanka obrta u objektivnim poteškoćama

Uz to bjelovarsko-bilogorski obrtnici preko kreditnih programa Bjelovarsko-bilogorske županije i Ministarstva poduzetništva i obrta, realizirali su 25,7 milijuna kuna povoljnih kreditnih sredstava u 55 poduzetničkih projekata, uz subvencioniranu kamatu od 2-3% za što se iz županijskog proračuna izdvaja 350.000,00 kuna godišnje.  

Potpisali smo ugovor od sto i dvadeset tisuća kuna koje ćemo mi upotrijebiti u našem radu. Ta sredstva Bjelovarsko-bilogorske županije dobro će nam doći za financiranje stipendija našim đacima obrtnicima i to za financiranje deficitarnih zanimanja, ali i za ostali rad naše Komore, za sajmove, edukacije i još će se naći projekata u kojima ćemo se udružiti, rekao je prilikom potpisivanja ugovora predsjednik OK BBŽ Božidar Zagorec.

Obrtnici su sastavni dio gospodarstva našeg kraja i čine nadprosječno velik udio u ukupnom gospodarstvu gledajući i na broj zaposlenih, ali i gledajući na prihode koje ostvaruju. Međutim ni oni nisu izuzeti od negativnih trendova u Hrvatskoj i mi imamo smanjenje broja obrtnika. Možemo reći da smo u jednom dijelu bolji od drugih a to je da na jednog obrtnika dolazi puno više zaposlenih nego drugdje u Hrvatskoj. Smanjeni prihodi Obrtničke komore onemogućuju im niz aktivnosti i stoga smo lani uveli jednu stavku u županijskom proračunu koja je bitno veća nego prije, gotovo dva i pol puta, i putem ugovora definiramo suradnju sa Županijom. Mi ćemo sa sto i dvadeset tisuća kuna pomoći Komori u mogućnosti apliciranja na EU fondove, dati ćemo potporu u izlaganju na nizu sajmova koje obrtnici odaberu. Pomoći ćemo i u stipendiranju naučnika što je ključno u deficitarnim zanimanjima, rekao je župan Damir Bajs.

Komentirajte prvi

New Report

Close