Bjelovarsko-bilogorska županija po pitanju legalizacije na osmom mjestu

Autor: Poslovni.hr , 12. ožujak 2015. u 12:29
Foto: http://bbz.hr

Bjelovarsko-bilogorska županija prije godinu i pol dana bila je na osamnaestom mjestu hrvatskih Županija po pitanju rješavanja predmeta legalizacije.

S obzirom na interes gospodarstva, ali i građana da se ti postupci rješavaju brže, bjelovarsko-bilogorski župan Damir Bajs pitanje legalizacije stavio je u prioritete. Tada je uslijedio set aktivnosti čije je provođenje rezultiralo osmim mjestom na ljestvici hrvatskih Županija po riješenosti predmeta legalizacije. Čulo se to tijekom radnog posjeta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministrice graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak-Taritaš.

Kada se građanima pružila mogućnost povoljnijeg rješavanja legalizacije svojih nelegalno izgrađenih zgrada u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji zaprimljeno je 15 765 predmeta za legalizaciju. Bilo je već tada jasno da se s postojećim brojem zaposlenih i svim ostalim resursima teško može očekivati da će se predmeti legalizacije rješavati u zacrtanim rokovima.
Stoga je Bjelovarsko-bilogorska županija napravila Akcijski plan rješavanja zaprimljenih zahtjeva. On je podrazumijevao kadrovska pojačanja u županijskom Odjelu za  graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu u svih pet županijskih ispostava. Naime, da su se Rješenja o izvedenom stanju (dozvole) izdavale dosadašnjim tempom preko petnaest i pol tisuća zahtjeva rješavalo bi se narednih dvadeset godina.

Da scenarij ne bude takav Akcijski plan podrazumijevao je pojačanje od petnaestak novozaposlenih. Do tada je u Odjelu za graditeljstvo, promet, prostorno uređenje i komunalnu infrastrukturu u svih pet ispostava radilo dvanaest osoba. Tim se ekipirao za još njih petnaestak koji su do posla došli na određeno vrijeme, dio kadra se  preraspodjelo unutar zaposlenih u Županiji, a dio se osigurano mjerom stručnog osposobljavanja.

Akcijski plan  urodio je  plodom jer u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji do danas je izdano  6 340 Rješenja o izvedenom stanju (dozvola) i slobodno se može reći kako je riješeno 40% zaprimljenih predmeta za legalizaciju. Time se Bjelovarsko-bilogorska županija popela na visoko osmo mjesto hrvatskih županija po riješenosti predmeta legalizacije.
Na taj način Bjelovarsko-bilogorska županija se drži ambicioznog plana Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koji podrazumijeva do kraja ove godine rješavanje 80-90% zaprimljenih predmeta za legalizaciju.

Komentirajte prvi

New Report

Close