Bjelovarski sud otvorio i zatvorio prvi stečaj potrošača za dug od 200.000 kn

Autor: Suzana Varošanec , 12. siječanj 2017. u 22:00
Za očekivati je nove stečajeve na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu/B. Š./PIXSELL

Kod nadzora prva iskustva ukazuju na manjkavosti. Potrebno je kvalitetnije regulirati provjeru poštenosti potrošača.

Najveći broj prijedloga za otvaranje postupka stečaja potrošača očekivano ima Općinski građanski sud u Zagrebu koji je i najveći u zemlji – ukupno 95, ali još nema nijedan postupak koji je otvoren. Za razliku od toga, prvi osobni bankrot u Hrvatskoj proglašen je nad jednim Bjelovarčaninom. Riječ je o odluci Općinskog suda u Bjelovaru kojom je postupak istodobno otvoren i zatvoren prije mjesec dana.

Nitko se nije žalio, doznajemo, i tako je odluka postala pravomoćna.  Zakon o stečaju potrošača predviđa i takvo brzo rješenje u slučaju kad fizička osoba, pored nesposobnosti za plaćanje, nema imovine za namirenje vjerovnika. U konkretnom slučaju nije je bilo ni za namirenje troškova, kao ni za postojeće obveze prema vjerovnicima u iznosu nešto većem od 200.000 kuna. Slučaj je neobičan po nekima zbog činjenice da dug nije milijunski, ali pravnici pojašnjavaju da je sve logično, naime stekli su se uvjeti te će se u sljedećih pet godina provjeravati poštenost samog potrošača. Zadatak je to povjerenika, koji u praksi treba nadzirati eventualno stjecanje imovine, iz koje bi se namirile tražbine.

Kad je riječ o nadzoru, prva iskustva ukazuju na zakonske manjkavosti. Pojedini povjerenici smatraju da je potrebno kvalitetnije regulirati mogućnosti provjere poštenosti potrošača tijekom razdoblja kušnje. Trebalo bi osigurati, kažu naši izvori, tijesniju suradnju javnih tijela i povjerenika, tako da ne moraju kontrolirati što se zbiva po pitanju gruntovnih upisa u cijeloj državi, nego da ih zemljišni sudovi obavijeste po službenoj dužnosti.

Ideja je zrela za razmišljanje jer dolazi nakon sumnji koje i vjerovnici izražavaju u pogledu mogućih zlouporaba novog postupka, od prenošenja neopterećene imovine prije pokretanja postupka nadalje, uključujući i posebne manevre poput razvoda supružnika. Inače, za očekivati je nove stečajeve i na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu, gdje su 2016. imali 88 navedenih predmeta (8 ih je ustupljeno na rješavanje drugim sudovima, a 6 ih je riješeno na način da je odbačen prijedlog), no svi ostali su u rješavanju. Usto, do 11. siječnja ondje je osnovano još 7 novih predmeta, a prvi spis je formiran sredinom 2016. 

Komentirajte prvi

New Report

Close