Bjelovar među prvim gradovima u državi dobio reciklažno dvorište

Autor: Poslovni.hr , 01. lipanj 2016. u 15:16
Grad Bjelovar

Na prostoru odlagališta Doline planira se izgradnja Centra za gospodarenje otpadom za Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku županiju. Tada bi korisnici Centra bili 204 tisuće i 600 stanovnika tih dviju županija.

Reciklažno dvorište u Bjelovaru, na adresi Tomaša G. Masaryka 4b, pokraj Autobusnog kolodvora, počinje s radom 1. lipnja. Riječ je o velikom projektu Komunalca i Grada Bjelovara koji će građanima uvelike olakšati propisno odlaganje različitih vrsta otpada. Namijenjeno je za prihvat manjih količina otpada što je i dodatna potvrda da se u gradu vodi brigu o zaštiti i očuvanju okoliša.

Prije službenog otvorenja, reciklažno dvorište obišli su u srijedu, 25.svibnja 2016., predstavnici Grada Bjelovara – gradonačelnik Antun Korušec i njegove zamjenice Jasna Višnjević i Lidija Novosel te predstavnici Komunalca – predsjednik Uprave Ivan Ivančić, članovi Uprave Komunalca Josip Heged i Zoran Bišćan i Stipe Crnković, rukovoditelj radne jedinice za komunalne djelatnosti i rukovoditelj Nadzornog odbora Komunalca.

Projekt je sufinanciran iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i njihovo učešće je 80%, dok su Grad Bjelovar i Komunalac izdvojili preostali novac u istom iznosu, odnosno 10% od cjelokupne investicije. Cjelokupna investicija s PDV-om je oko 2 milijuna i 360 tisuća kuna, obavijestio je tom prilikom novinare gradonačelnik Korušec. Pohvalio se kako je Bjelovar među prvim gradovima u Hrvatskoj dobio takav prostor. Na taj način građanima je omogućeno kvalitetnije gospodarenje otpadom i više nije potrebno čekati organizirani odvoz glomaznoga otpada koji ide dva puta na godinu, istaknuo je te je napomenuo kako su sve potrebne dozvole dobivene za početak rada reciklažnog dvorišta.

Predsjednik Uprave Komunalca Ivan Ivančić objasnio je kako građani mogu svakoga radnoga dana od 7 do 18 sati te subotom od 8 do 13 sati dovesti otpad: papir, karton, plastiku, metalnu ambalažu, stare baterije, stare lijekove, staklo, boce, folije, limenke, fluorescentne cijevi i žarulje, otpadne gume, metalni glomazni otpad, elektronički otpad, akumulatore, ali i biološki otpad, motorna ulja, jestiva ulja ili, primjerice, uljem zamašćene krpe i slično. Istaknuo je kako će uz sljedeće račune za komunalnu naknadu građani dobiti i brošuru s uputama o odlaganju otpada u reciklažno dvorište.

Važno je reći da je jedinica lokalne samouprave, koja ima više od 2500 stanovnika, prema zakonu dužna osigurati funkcioniranje najmanje jednog reciklažnog dvorišta i još po jedno na svakih idućih 25 tisuća stanovnika na svojem području. Sukladno tomu, u pripremi je još jedna takva građevina za gospodarenje otpadom i to na području odlagališta otpada Doline, napomenuo je gradonačelnik Korušec.

U Komunalcu ističu zadovoljstvo odvajanjem otpada. Još 1998., kaže predsjednik Uprave Ivan Ivančić, postavljeni su kontejneri za staklo te se od tada do danas prikupilo milijun i 600 tisuća tona stakla. Od 2003. prikuplja se i papir i do danas je prikupljeno milijun i 580 tisuća tona, a napominje da je samo u 2015.godini iz gradskih domaćinstava odvezena 301 tona. Podsjećaju i kako Komunalac ima organiziran odvoz papira i plastike u posebnim plavim i žutim vrećama za 9700 obiteljskih kuća i 3000 stanova.

Iako ni do sada nije postojao razlog za stvaranje divljih odlagališta otpada, jer se provode brojne mjere za propisno odlaganje i odvajanje otpada, u Komunalcu se nadaju da će se njihov broj otvaranjem reciklažnoga dvorišta još više smanjiti.

Koliko Komunalac u suradnji s Gradom Bjelovarom, koji mu je i vlasnik, pridonosi zbrinjavanju i recikliranju otpada u gradu govore i činjenice da je od 2014. do danas kupljeno 1350 kompostera koji su i podijeljeni građanima. Također, kupljeno je i podijeljeno 8350 posuda za biootpad volumena od 120 litara, a skupa s komposterima iznosilo je to oko milijun i 500 tisuća kuna plus PDV, što je s udjelom od 40% financirao Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Grad Bjelovar i Komunalac svaki s 30 %.

Za skupljanje komunalnog i korisnog otpada kupljen je i dvokomorni auto-smećar, vrijedan milijun i 239 tisuća kuna. Za njega je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost izdvojio 40% od ukupnog iznosa cijene, Grad Bjelovar 30%, Komunalac 30%.

Odlagalište Doline je prvo odlagalište u državi izgrađeno prema tada važećim propisima, a započelo je s radom 16.studenog 1998. na oko 10 ha, ograđeno ogradom visokom 2 metra, s videonadzorom i čuvano 24 sata. Na prostoru odlagališta Doline planira se izgradnja Centra za gospodarenje otpadom za Bjelovarsko-bilogorsku i Virovitičko-podravsku županiju. Tada bi korisnici Centra bili 204 tisuće i 600 stanovnika tih dviju županija.

Kada govorimo o sustavnom poboljšavanju zbrinjavanja otpada u gradu i okolnim općinama, važno je podsjetiti kako su Doline naknadno i proširene za oko 1 ha te je montirana vaga koja važe do 40 tona što je Grad Bjelovar, Komunalac i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost stajalo milijun i 40 tisuća kuna.

Komentirajte prvi

Partneri

Partner
Partner
Partner

New Report

Close