Bjelovar idući vikend postaje mjesto najvećeg okupljanja pčelara u regiji

Autor: Poslovni dnevnik , 04. veljača 2018. u 22:00
Očekuje se da će ovogodišnji sajam posjetiti više od 10.000 ljudi, a svoj dolazak najavile su brojne skupine iz svih okolnih zemalja, a posebno Slovenije/Damir Špehar/PIXSELL

Od 10. do 11. veljače, na više od četiri tisuće kvadratnih metara grijanog izložbenog prostora, održat će se tradicionalni Pčelarski sajam.

Na Sajamskom prostoru Gudovac 10. i 11. veljače  2018. godine održat će se najveći pčelarski sajam u Republici Hrvatskoj, a može se slobodno reći i jedan od najvećih pčelarskih sajmova u Europi. Riječ je o 14. međunarodnom pčelarskom sajmu, koji se održava u organizaciji Bjelovarskog sajma, Hrvatskog pčelarskog saveza i Pčelarskog saveza Bjelovarsko-bilogorske županije.

Kako se očekuje Pčelarski sajam će službeno otvoriti ministar poljoprivrede Republike Hrvatske Tomislav Tolušić. "Ovogodišnji pčelarski sajam na prostoru Bjelovarskog sajma nudi mnogo noviteta – zanimljiva i stručna predavanja za pčelare, najveća ponuda pčelarske opreme, meda i pčelinjih proizvoda, mnogobrojna popratna događanja, raznovrsna ponuda ostalih proizvoda i usluga obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i obrtnika, bogata ugostiteljska ponuda, a u istom terminu će se održati još jedna zanimljiva manifestacija – Izložba vina i vinogradarske opreme. 

EU prepoznala važnost pčelarstva
Navedena izložba će se održati u paviljonu 9, na kojoj će se predstaviti četrdesetak izlagača s ponudom vinogradarske opreme, te mnogobrojne vinarije iz Mađarske, Bosne i Hercegovine i Hrvatske",  objašnjava Davorin Posavac, direktor Bjelovarskog sajma. Dodaje kako je Pčelarski sajam ipak glavna manifestacija, koja će se održati u četiri paviljona, na preko četiri tisuće kvadratnih metara grijanog izložbenog prostora.

 

20 posto

ove će godine biti više domaćih i stranih izlagača u odnosu na 2017.

"Međunarodni karakter pčelarskom sajmu daju nastupi izlagača iz osam stranih zemalja, pa tako ove godine bilježimo nastupe izlagača iz Slovenije, Bosne i Hercegovine, Srbije, Mađarske, Poljske, Grčke, Engleske i Litve. Na predstojećem pčelarskom sajmu nastupit će preko 130 izlagača, što čini povećanje za oko 20% u odnosu na sajam održan 2017. godine", ističe Posavac. Na Bjelovarskom sajmu ističu kako Europska unija sve više shvaća važnost pčelarstva koje je dio europske poljoprivrede jer za više od pola milijuna građana Unije predstavlja izvor glavnoga dohotka ili dodatne zarade. Čak 84% biljnih vrsta i 76% proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele, a koje također pomaže u održavanju ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti. 

Upravo  iz toga razloga, Međunarodni pčelarski sajam u organizaciji Bjelovarskog sajma i Hrvatskog saveza pčelara  za Hrvatsku ali i regiju, je iznimno važna manifestacija. Pčelarski sajam najmlađa je, ujedno i najbrža rastuća manifestacija tvrtke Bjelovarski sajam, ističe Posavac. Sajam je podijeljen u četiri cjeline koje obuhvaćaju izložbu i prodaju meda i proizvoda od meda, izložbu i prodaju pčelarske opreme, edukativni dio stručnjaka iz regije te profesora s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta. 

Na sajmu će se birati najfiniji medenjak i najljepša etiketa, teglice meda i boce vina. Na Bjelovarskom sajmu najavljuju kako će se edukativni program za pčelare odvijati kroz oba dana sajma, u kojem će pčelari moći saznati mnogobrojne novosti iz svijeta pčelarstva, na ukupno devet predavanja priznatih stručnjaka iz Hrvatske i inozemstva. Od ostalih događanja svakako vrijedi izdvojiti Apiterapijsko savjetovalište, u organizaciji Hrvatskog apiterapijskog društva, u kojem će stručni članovi i suradnici društva ponuditi posjetiteljima mnogobrojne informacije i savjete oko nabavke i primjene pčelinjih proizvoda, te ostalim proizvodima i uslugama vezanima uz pčelarstvo. U subotu će se održati 'Medni doručak', u organizaciji Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske poljoprivredne agencije i Hrvatskog pčelarskog save za.  

 

Posavac

Osim domaćih, nastupit će i izlagači iz osam svjetskih zemalja.

Izložba vina i vinogradarske opreme
Od velikog broja popratnih događanja valja spomenuti i još i tradicionalno natjecanje u pripremi medenjaka za kuhare amatere, predstavljanje inovacija u pčelarstvu od strane pčelara inovatora iz Hrvatske i susjednih zemalja, ocjenjivanje najljepše uređenog štanda pčelarskog sajma, te ocjenjivanje najljepše etikete vinske boce na izložbi vina. Kao što je već spomenuto u sklopu ovogodišnjeg Pčelarskog sajma održat će se i 5. izložba vina i vinogradarske opreme. Sudjelovat će oko 40 izlagača iz Hrvatske, Mađarske i Slovenije. Također se očekuje dolazak izlagača iz Istre, Plješevice i Iloka, vrha vinogradarske struke. Ljubitelji dobre kapljice i ove će godine  moći uživati u degustacijama.  Cilj sajma je omogućiti vinarima i vinogradarima još bolje poslovanje i stvaranje novih poslovnih kontakata. Parkiranje će i dalje biti besplatno za sve posjetitelje, kažu na sajmu, a svoj dolazak najavile su brojne skupine iz svih okolnih zemalja, a posebno Slovenije, zbog čega se očekuje, oko 10.000 posjetitelja. Oni će, osim razgledanja i dobivanja velikog broja informacija moći kupiti brojne proizvode po povoljnijim sajamskim cijenama. 

Vodeći po proizvodnji meda  

Župan Damir Bajs: Imamo evidentiranih 560 pčelara i 37.000 košnica, s godišnjom produkcijom od 160 tona
Bjelovarsko-bilogorska županija vodeća je županija po proizvodnji meda u Hrvatskoj i to kvalitetnog meda, a imamo i zaštićen bagremov med "Slatka nit". Prije četrnaest godina, naša županija u suradnji s pčelarima i tvrtkom Bjelovarski sajam, krenula je u organizaciju Pčelarskog sajma koji se pokazao kroz ovih četrnaest godina kao pun pogodak. Tome ide u prilog i činjenica o brojnosti izlagača kojih se ove godine očekuje više od 130 iz cijele Hrvatske, ali i drugih zemalja poput Engleske, Litve i Grčke. Naš sajam prilika je za promociju pčelinjih proizvoda, opreme za pčelarstvo, ali i mjesto edukacije brojnih pčelara. Pozivam građane da posjete najslađu manifestaciju i najveći pčelarski sajam u Hrvatskoj – kazao je Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije koje je među vodećim županijama u Hrvatskoj po proizvodnji meda, s godišnjom produkcijom oko 160 tona, te evidentiranih 560 pčelara i 37.000 košnica. Kako bi dodatno osnažila razvoj i kvalitetu samog pčelarstva, Županija je u 2018. u svom proračunu predvidjela 150.000 kuna potpora za pčelare. Tako će Županija dodijeliti sredstva potpore za opremanje objekata za doradu, preradu, pakiranje i skladištenje poljoprivrednih proizvoda u pčelarstvu te nabavu medno šećernih pogača za prihranu pčela. Osim potpora u pčelarstvu, Bjelovarsko-bilogorska županija financira i edukacije za pčelare, te tečajeve za zanimanje pčelar.

Komentirajte prvi

New Report

Close