Bivši šef Uprave Đ. Đakovića: HDZ tražio milijun kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 08. siječanj 2013. u 12:21
Goran Stanzl/PIXSELL

Bivši predsjednik uprave “Đure Đakovića”, Velimir Kučinar posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaja Fimi media da je od njega i suradnika tražena donacija od milijun kuna za HDZ kako bi “Đuro Đaković” naplatio svoja potraživanja prema HEP-u.

Bivši predsjednik uprave "Đure Đakovića", Velimir Kučinar posvjedočio je na suđenju bivšem premijeru Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaja Fimi media da je od njega i suradnika tražena donacija od milijun kuna za HDZ kako bi "Đuro Đaković" naplatio svoja potraživanja prema HEP-u.

Kučinar je kazao da je njegov konzorcij od HEP-a, kojemu je radio jedno energetsko postrojenje, potraživao čak 60 milijuna kuna. No, krajem 2008. jedan od suradnika, Ljubo Bušić, rekao je da je iz HEP-a doznao da nije dovoljno tek uskladiti cijene nego da treba donirati HDZ, prisjetio se Kučinar.

Bušić je u međuvremenu u drugom slučaju osuđen na 10 mjeseci zatvora jer je čelnike HEP-a podmitio sa 600 tisuća kuna, od kojih je dio, po tvrdnjama obrane, također trebao ići u HDZ-ov crni fond.

"Bili smo u velikim problemima jer su dnevni gubici zbog kašnjenja bili 30 tisuća eura i članovi konzorcija prihvatili su da se isplati donacija", kazao je Kučinar. Dodao je da je prikupio 520 tisuća kuna koje je u svibnju 2009. predao Petru Čubeliću, jednom od čelnika HEP-a osuđenim zbog primanja Bušićeva mita.

Od 520 tisuća kuna Kučinar je dao svojih 245 tisuća, Mato Palić 225 tisuća, a Josip Nakić 50 tisuća kuna. Naknadno je i Bušić dao 180 tisuća kuna, kazao je Kučinar.

Rekao je i da za novac isplaćen Čubeliću nije tražio potvrdu, ali da nisu dobili ni zahvalnicu kao što je kazao Bušić.

Iako ga je Bušić kasnije tražio da se isplati i preostali dio do traženih milijun kuna ostatak nikada nije plaćen jer su se "promijenile okolnosti".

"Premijer je dao ostavku, Ivan Mravak (direktor HEP-a) je smijenjen i smatrali smo da više nemamo obvezu na koju smo pristali", kazao je Kučinar.

Tom je dijelu njegova iskaza s optuženičke klupe prigovorio i bivši premijer Sanader, ističući da nije točno da donacija nije isplaćena zbog promjene okolnosti, nego zato što ih je pratio USKOK.

O davanju donacija vladajućoj stranci na suđenju u najvećoj hrvatskoj korupcijskoj aferi svjedočila je i Sanaderova tajnica Helga Draženović. Ona je i sestra Slavena Tintora kojega je u svom iskazu spomenuo i bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak ističući da mu je Tintor ispričao kako je u dva navrata dao po 500 tisuća eura bivšem Sanaderovom glasnogovorniku Ratku Mačeku, također optuženom u ovom slučaju.

Svjedokinja je ispričala da je brata, koji se raspitivao oko donacija HDZ-u prije parlamentarnih izbora 2007., uputila na Mačeka kao šefa kampanje. No, kazala je da ne zna s koliko je novca Tintor donirao stranku te je li za to primio potvrdu.

Vlasnik tvrtke FLEX-O Željko Ševerdija ispričao je kako je bivšem HDZ-ovu rizničaru u njegovu uredu u Carini dao 100 tisuća kuna za što je dobio stranačku zahvalnicu.

Na pitanje optuženog Sanadera Ševerdija je kazao da donacije nije bila protuusluga za rješavanje "njegovih problemima s HEP-om", budući da je Barišićev zet Ante Despot radio u tom javnom poduzeću.

Inače, Ševerdija je u istrazi protiv Despota posvjedočio da je na Barišićev nagovor bio prisiljen sponzorirati odbojkaški klub Mladost i donirati HDZ.

Suđenje se nastavlja poslijepodne.

Komentirajte prvi

New Report

Close