Bivši ministar službenom karticom plaćao privatne troškove i podizao novac na bankomatima

Autor: Poslovni.hr , 08. siječanj 2017. u 10:35
Foto: Igor Kralj / Pixsell

Njegovu obranu pobio je nalaz financijske vještakinje.

Tereti državu za sve što potrošiš, ma koliko veliko ili malo to bilo. Tako je izgleda razmišljao Berislav Šipuš, bivši ministar kulture u Vladi Zorana Milanovića, protiv kojeg je nedavno podignuta optužnica zbog zloporabe položaja. Šipuša se tereti da je službenom karticom Ministarstva kulture plaćao privatne troškove te na bankomatima podizao gotovinu iako je znao da to ne smije raditi.

Na taj je način, tvrdi tužiteljstvo, proračun oštetio za 83.045 kuna s tim da je od tog iznosa 14.077 kuna vratio obustavama od plaće ili uplatama u blagajnu ministarstva. Već sama činjenica da je novac vraćao po tužiteljstvu je znak da je Šipuš bio svjestan da radi nešto što ne smije. U svojoj obrani Šipuš je zanijekao to za što ga se tereti.

– Kao državni dužnosnik nemam radnog vremena, već radim 24 sata sedam dana u tjednu. Moj posao nije gotov u 17 sati, a često se znalo dogoditi da moram nazočiti događajima koji su relevantni za kulturu Republike Hrvatske. Službene kartice mogle su se koristiti za plaćanje putnih troškova, bilo da je riječ o boravku u hotelima ili ugostiteljskim objektima. Što se tiče podizanja gotovine, ponekad se službene kartice nisu mogle koristiti pa sam podizao novac kako bih plaćao protokolarne troškove – kazao je Šipuš u obrani.

No njegovu obranu pobio je nalaz financijske vještakinje koja je, među ostalim, ustanovila da je u nekoliko navrata Šipuš podizanje gotovine s bankomata pravdao računima koji nisu ni izdani, piše Večernji list.

Komentirajte prvi

New Report

Close