Bivši član uprave CO-a: Kosor mi je poručila da se suzdržim od izjava

Autor: Poslovni.hr/Hina , 17. prosinac 2012. u 17:17
Damir Mihanović (Photo: Daniel Kasap/PIXSELL)

Bivši član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, koji je javno prvi progovorio o aferi Fimi mediji, posvjedočio je danas na zagrebačkome Županijskom sudu da je nakon gostovanja na HTV-u dobio poruku od tadašnje premijerke Jadranke Kosor da se suzdrži od izjava jer će se ona “pozabaviti s njime”.

Bivši član uprave Croatia osiguranja Damir Mihanović, koji je javno prvi progovorio o aferi Fimi mediji, posvjedočio je danas na zagrebačkome Županijskom sudu da je nakon gostovanja na HTV-u dobio poruku od tadašnje premijerke Jadranke Kosor da se suzdrži od izjava jer će se ona "pozabaviti s njime".

Mihanović je izjavio da je odlučio istupiti u javnost nakon anonimnih telefonskih prijetnja, a nakon gostovanja u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u 2" nazvao ga je njegov tadašnji šef, predsjednik uprave Croatia osiguranja Hrvoje Vojković i rekao mu da ga je iz vlade nazvala Kosor i poručila mu da se suzdrži od izjava jer će se u suprotnom pozabaviti s njime.

Nakon tri iskaza koja je dao u USKOK-u i nekoliko medijskih istupa, Mihanović je danas i pred sudskim vijećem ispričao kako je s još 14 ili 15 čelnika javnih institucija i poduzeća, koji su svi bili članovi HDZ-a, nazočio sastanku u vladi u travnju 2007. na kojem im je tadašnji premijer i čelnik HDZ-a Ivo Sanader poručio kako je izborna godina i kako bi oni mogli pomoći vladi i stranci. Kazao im je da će ih u sve uputiti tadašnji šef Carine i stranački rizničar Mladen Barišić.

"Premijer je u jednom trenutku pitao Barišića kako se zove ona firma, na što mu je on odgovorio Fimi medija", posvjedočio je Mihanović, dodajući kako su svi znali da je Barišić imao veliki politički utjecaj i da je "dobar kanal" do Sanadera.

Nakon sastanka u vladi svjedok je bio i kod Barišića, nakon čega je "shvatio da je u mogućem problemu" pa je o svemu obavijestio Vojkovića i jednu članicu uprave te su zaključili kako ne mogu udovoljiti Barišićevu zahtjevu za suradnjom s Fimi medijom.

Mihanović je zatim obavijestio i samu vlasnicu te tvrtke Nevenku Jurak da s njom neće izravno poslovati, nego će raspisati javne natječaje.

Barišić ga je nakon toga nazvao i rekao da je on posljednji od direktora koji nije postupio po uputi te da će o tome morati "izvijestiti šefa", a zbog nekooperativnosti ga je upitao i "je li nesposoban ili lijen".

Svjedok se nakon toga obratio samom Sanaderu i rekao mu da ima problem s Barišićem, na što ga je on uputio na političkog tajnika stranke Marija Zubovića. Na "napetom sastanku" sa Zubovićem i Barišićem svjedok im je, kako tvrdi, pokušao objasniti da će "svi nastradati i da će ih za četiri godine novi ministar policije" sve uhititi. Po Mihanovićevim riječima, Barišić ga je nakon toga ljutito upitao zar misli da šef neće biti na vlasti 20 godina, a Zubović mu je poručio "neka radi po svojoj savjesti". Dodao je da se Barišić u svim razgovorima koristio kombinacijom "moći i prijateljstva" te "mješavinom savjeta i upozorenja".

Croatia osiguranje je nakon toga raspisalo četiri natječaja, a na jednom od njih (zakup oglasnog prostora u elektroničkim medijima) pobjedila je Fimi medija, koja je imala najpovoljniju cijenu.

Mihanović je rekao da je prvi put otišao u USKOK pošto mu je Vojković rekao da ga je zvao glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, a iduća dva puta došao je na poziv istražitelja.

Na pitanje Sanaderove braniteljice Jadranke Sloković kako to da u svojim prijašnjim iskazima nije rekao neke pojedinosti kojih se naknadno sjetio i ispričao u sudnici, Mihanović je odgovorio da je prije mislio kako je riječ o marginalnim stvarima te da mu je Sanaderov braniteljski tim sugerirao da "suzi iskaz".

"Ovo je škandal. To je bezočna i notorna laž", ustvrdila je odvjetnica, na što je svjedok ustvrdio kako ga je Sanaderova braniteljica prilikom dva slučajna susreta na Cvjetnom trgu u proljeće ove godine i u jednom restoranu zamolila da "suzi iskaz". To ga je, kakao je rekao, iziritiralo pa se odlučio prisjetiti i ostalih pojedinosti vezanih uz aferu.

S obzirom na neke nepodudarnosti njegova današnjeg iskaza s prijašnjim, primjerice o tome je li na sastanku u vladi bio njezin tadašnji glasnogovornik Ratko Maček, i obrane ostalih optuženika prigovorile su istinitosti svjedočenja Mihanovića, koji je, pak, ustvrdio kako možda ima više verzija, ali je istina samo jedna.

Na kraju je istaknuo da mu uoči današnjeg svjedočenja nitko nije sugerirao što treba reći te da se "zbog svega skupa puno napatio".

Suđenje se nastavlja sutra ispitivanjem novih svjedoka.

Komentirajte prvi

New Report

Close