Bivšem predstojniku Mesićeva ureda godina dana zatvora

Autor: Agencija VLM , 12. listopad 2012. u 18:45
Presuda Željku Dobranoviću i Danijelu Ivinu koji se nisu pojavili pred sutkinjom (PXL)

Željko Dobranović poticao je Danijela Ivina, tadašnjeg predsjednika Nadzornog odbora Geotehnike, da mu ispod tržišne cijene proda stan

Danijel Ivin, bivši šef HHO-a, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu zbog zloporabe položaja i ovlasti nepravomoćno uvjetno osuđen na 11 mjeseci zatvora uz rok kušnje od tri godine. Istom presudom Željko Dobranović, bivši predstojnik ureda Stjepana Mesića i umirovljeni brigadni general HV-a, nepravomoćno je zbog poticanja na zloporabu položaja i ovlasti osuđen na godinu dana zatvora, dok su Zvonimir Šepac, Tomislav Balić i Ivica Šikić zbog zloporabe položaja i ovlasti osuđeni svaki na po 10 mjeseci zatvora.

Prema optužnici, Dobranović se teretio da je poticao Ivina, koji je jedno vrijeme bio predsjednik Nadzornog odbora Geotehnike, da mu ispod tržišne cijene proda stan od 83 kvadrata na Horvaćanskoj. Tržišna cijena stana u vrijeme inkriminirano optužnicom bila je oko 599.000 kuna, a Dobranović ga je kupio za 133.000 kuna. Sada nepravomoćnom presudom razliku u cijeni, 466.000 kuna, mora vratiti. Šepac, Balić i Šikić u spomenuto vrijeme bili su članovi uprave Geotehnike. U obrazloženju presude predsjednica sudskog vijeća Gordana Mihela Grahovac kazala je da su se okrivljeni bili dužni brinuti za imovinu Geotehnike.

– Riječ je o vremenu kada je Geotehnika loše poslovala, kada joj je račun tri godine bio u blokadi te kada radnici šest mjeseci nisu primili plaću. U to vrijeme ukupna imovina Geotehnike vrijedila je oko 50 milijuna kuna, što znači da je sporni stan u toj imovini činio jedan posto. I umjesto da ga se proda po tržišnoj cijeni, a novac ode u Geotehniku za rješavanje nagomilanih problema, vi ga prodajete ispod tržišne cijene. Očito ste mislili da to nitko neće primijetiti – kazala je sutkinja u obrazloženju. Objasnila je da Dobranović ništa nije radio s Geotehnikom da bi dobio stan po manjoj vrijednosti te je dodala da su potvrđeni svi činjenični navodi optužnice.

– Za ovo djelo propisana je minimalna kazna od godinu dana zatvora, a sud je za sve osim Dobranovića tu kaznu ublažio jer je riječ o neosuđivanim osobama te činjenici da je od djela prošlo 11 godina. Što se pak tiče Ivina, kod izricanja uvjetne kazne sud je vodio računa da je riječ o osobi starije životne dobi, koja uz to ima teških zdravstvenih problema. Dobranović je dobio najveću kaznu jer je i njegova uloga u toj priči bila najveća – objasnila je sutkinja odluku o kazni.

Komentirajte prvi

New Report

Close