‘Bivša vlada dovela nas je u bananu, a ova vlada u gajbu punu banana’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. veljača 2013. u 14:15
Foto: Patrik Maček/PIXSELL

Saborska oporba prozvala je danas HNB za izostanak konkretnih mjera i aktivnosti koje bi pomogle gospodarskom oporavku Hrvatske.

Saborska oporba prozvala je danas HNB za izostanak konkretnih mjera i aktivnosti koje bi pomogle gospodarskom oporavku Hrvatske, a najžešći u kritikama bio je HDSSB, koji je središnju banku optužio za potpunu otuđenost od hrvatskog naroda i države.

U raspravi o HNB-ovoj informaciji o financijskom stanju u prvom polugodištu prošle godine, Boro Grubišić je u ime HDSSB-a zamjerio HNB-u da ništa nije učinio kako bi se poboljšala situacija s hrvatskim BDP-om i nezaposlenošću. "HNB uopće ne zanima svekoliko i sveopće siromaštvo građana Hrvatske. HNB ne zanima stopa nezaposlenosti, niti ga zanima sudbina Hrvatske i hrvatskog naroda, ona je potpuno otuđena ustanova od svih tokova života u Hrvatskoj", poručio je.

Središnju banku prozvao je da svojom tečajnom politikom pogoduje tajkunima i uvozničkom lobiju, a za Hrvatsku je rekao kako se u tim okolnostima shvaća kao "neželjeno dijete oca kreatora fiskalne politike Linića i majke kreatora monetarne politike guvernera HNB-a". "Taj otac Linić udario je porezima i poskupljenjima po narodu, a guverner nas je potpuno prepustio poslovanju banaka. Jesmo li mi siročad na vjetrometini stranog kapitala i stranih komercijalnih banaka", upitao je Grubišić.

Kritike na račun HNB-a uputili su i Hrvatski laburisti, prozivajući središnju banku da umjesto hrvatskih građana štiti tečaj stranih banaka. "HNB nije učinio ništa po pitanju podrške gospodarskom rastu i razvoju i ne može biti izuzet odgovornosti za lošu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj", ocijenio je laburist Branko Vukšić. Središnju banku optužio je i da nije jasno zauzela stajalište koju to stopu inflacije smatra stabilnom, te zatražio da se o tome očituje u roku od mjesec dana. "Europska središnja banka smatra da je to dva posto, no u Hrvatskoj je ta stopa postigla već pet posto", ustvrdio je Vukšić.

Damir Kajin je u ime Kluba nezavisnih zastupnika rekao kako potvrdu krize vidi i u tome što su banke u prvom polugodištu 2012. ostvarile dobit 15,2 posto manju u odnosu na isto razdoblje 2011. "U Hrvatskoj se više ni bankama ne piše dobro. Nemojmo se radovati lošoj sreći hrvatskih banaka jer ako banke ostanu bez dobiti privatni sektor će ostati bez zajmova", ustvrdio je Kajin.

Martina Dalić (HDZ) zamjerila je HNB-u što u informaciji ne donosi odgovor na pitanje je li monetarna politika mogla bolje i više. "Smatramo da izvješće nije sasvim potpuno, jer iako podržavamo nezavisnost HNB-a, ta nezavisnost nosi obvezu nezavisne prosudbe i zaključaka kako i kojim instrumentima Hrvatska može brže izići iz krize", poručila je Dalić. Naglasila je kako HNB zna i može prepoznati uzroke problema, podsjećajući kako je riječ o ekonomski najekipiranijoj instituciji. "Možda problem leži u potezima Vlade, možda ostalim sastavnicama ekonomske politike, ali ekonomska struka nam ne daje odgovor na to pitanje", rekla je Dalić i pozvala vladajuće da ne zaziru od stručne ekonomske ocjene politike aktualne vlade. "Iako osobno sumnjam, možda dobijete odlične ocjene", poručila im je.

Za Srđana Gjurkovića (HNS), upravo je suradnja, odnosno nesuradnja HDZ-ove vlasti s HNB-om rezultirala velikim problemima. "Kada naslijedite ono što smo mi naslijedili onda je sasvim jasno da ne možete mijenjati stvari iz temelja preko noći", poručio je HDZ-ovoj zastupnici. Na Gjurkovićevu poruku kako treba pokloniti povjerenje stranim investitorima, HDSSB-ov Dinko Burić ustvrdio je kako je problem hrvatske ekonomske politike to što ima povjerenja u strane investitore, a oni nemaju povjerenja u politiku hrvatske vlade.

"Ekonomska politika Sanaderove i bivše vlade dovela je Hrvatsku u bananu, ali politika ove vlade dovela je Hrvatsku u gajbu punu banana", poručio je Burić.

Komentirajte prvi

New Report

Close