‘Biskupi lažu, a ja s lažljivcima ne razgovaram’

Autor: Poslovni.hr , 04. siječanj 2013. u 10:04
Ministar Zeljko Jovanovic. Photo: Slavko Midzor/PIXSELL

“O zdravstvenom odgoju s njima uopće ne namjeravam razgovarati, pogotovo ne nakon svega što su radili preko Božića, letci i sve ostalo.”

“Sve što smo ovih dana čuli od biskupa su zločeste laži, a s ljudima koji lažu ja ne jednostavno ne mogu razgovarati”, smatra ministar znanosti i obrazovanja Željko Jovanović, piše Novi list.

Ministar pravosuđa Orsat Miljenić koji je predsjednik državne Komisije za odnose s vjerskim zajednicama, još je jedina osoba koja bi mogla izaći u susret hrvatskim biskupima koji traže sastanak s Vladom u vezi sa zdravstvenim odgojem. Jovanović, koji je i sam član Miljenićeve komisije, je odbacio svaku mogućnost da se kao ministar i odvojeno sastane s predstavnicima katoličkih biskupa, piše list.

“O zdravstvenom odgoju s njima uopće ne namjeravam razgovarati, pogotovo ne nakon svega što su radili preko Božića, letci i sve ostalo. Crkva ne može biti partner državi kad je u pitanju sadržaj školskih predmeta. Crkva može mimo škole govoriti što god hoće, to je njihovo pravo. Ali, oni ne mogu određivati što će se predavati učenicima. Imaju vjeronauk i, što god ja mislio o tom predmetu, nikad se nisam u njega miješao. O zdravstvenom odgoju razgovarat ćemo samo s roditeljima i stručnjacima i to i činimo. Sve što smo ovih dana čuli od biskupa su zločeste laži, a s ljudima koji lažu ja ne jednostavno ne mogu razgovarati. Crkva djeluje neprihvatljivo, zlonamjerno i dezinformirajuće”, poručuje Jovanović. 

Komentari (26)
Pogledajte sve

Velečasni, svak čast, a osim toga imate i lijepo ime.

Vrlo je velika sličnost između Damira Kajina i don Ivana Grubišića, pa se opravdano može reći da je Dam Kajin IDS-ov don I. Grubišić.

Naime, oba sada gade u zdjelu iz koje su jeli: don Ivan Grubišić pljuje po Crkvi, a Damir Kajin po IDS-u;

„Oba su pala“ istoga datuma sa razlikom od godinu dana:

Don Ivan Grubišić je suspendiran od Crkve, što je objavljeno 04. 01. 2012.;

Damir Kajin je izišao iz istarskog IDS-a, što je objavljeno 04. 01. 2013.;

Oba bi se iz vlastitog častohleplja natjecali za mjesto gradonačelnika ili župana;

Oba imaju potpuno izglednu šansu da srozaju i upropaste i gradove i županije!

Oba je “izgubljena sina” objeručke prigrlila komunistička stranka (SDP)!

Dana 04. siječnja 2013., Franjo Jurčević, župnik


…ovo je riječnik jednog huligana,a ne ministra obrazovanja…sramota…,čak se i djeca uče da se ne smije reći da lažeš,nego da ne govoriš istinu…

…nakon ovakve izjave i totalne bahatosti ovaj ministar je zreo da dadne ostavku…


…nije to huliganski nego rigidno komunistički riječnik …

Sve što se događa oko moje suspenzije je ambalaža, a prava zamjerka mi je što sam predlagao reviziju Ugovora Hrvatske i Vatikana, držim kako se više ne može od građana tražiti da Crkva dobiva 380 milijuna godišnje, a narod kopa po kantama za smeće. Crkva mora dati izvješće u što troši novac poreznih obveznika – kazao je na konferenciji za novinare u splitskoj tvrđavi Gripe don Ivan Grubišić, suspendirani svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije i izabrani narodni zastupnik u Saboru, kojeg je njegov ordinarij, nadbiskup Marin Barišić kaznio zabranom dijela svećeničkih dužnosti, jer crkveni zakoni brane bavljenje aktivnom politikom.
Grubišić je, ipak, ponovio kako njegov Savez za etičku i građansku Hrvatsku nije politička stranka, nego građanska inicijativa, te stoga ne ulazi u koliziju s crkvenim kanonima.

— Potpuno se slažem s nadbiskupom da se svećenik ne smije baviti stranačkom politikom, ali on ne shvaća kako ja i nisam u stranci nego u građanskom pokretu što odobrava hrvatski zakon. Ovom suspenzijom prekršeno je čak 26 hrvatskih zakona prema kojem je Savezu dozvoljen izlazak na izbore i ja ne mogu prihvatiti taj dopis koji čak ni pravno nije ispravan.

Naime, nema datuma od kojeg bi se suspenzija provodila, niti mogućnosti žalbe. A utok spremam i poslat ću ga Kongregaciji za kler u Vatikanu, što bi onda značilo suspenziju suspenzije dok traje postupak – istaknuo je, dodajući kako u 50 godina njegova svećeničkog djelovanja nije bilo zamjerke od strane crkvenih vlasti u pitanjima vjere i morala.

No, politički pogledi su nešto drugo, smatra on, i tu je sukob počeo već nakon prvih slobodnih izbora kad je iznio tezu kako je voluntarizam i autoritarnost nove hrvatske vlasti povratak u srednji vijek.

— Nikad nisam koristio oltar za propagandne političke poruke, za razliku od mnogih mojih kolega koji su otvoreno govorili, ulazili u stranke i – zna se! Ova suspenzija zabranjuje mi molitvu, kao za herezu, a ja pitam kada sam i gdje doveo u pitanje crkveni nauk. U pitanju su ozbiljne stvari i budućnost hrvatskog naroda.

Stoga sam 27. prosinca prošle i 3. siječnja ove godine nudio nadbiskupu da mi dade dozvolu za Sabor, što nije uvažio, mada je o takvoj mogućnosti govorio i nadbiskup Srakić, predsjednik HBK, nego šalje u javnost suspenziju. To je tek zadnji u nizu pritisaka, izgubio sam radno mjesto u tri ustanove što je plod dogovora predsjednika Tuđmana i tadašnjeg nadbiskupa Ante Jurića, prvenstveno zbog mojih stavova – objasnio je Grubišić, te zaključio doskočicom:

— Što je više kleveta i laži, ja sam sebi miliji i draži!

Htio mirovinu preko – poštara

– Premda imam zajamčenu mirovinu od tri tisuće kuna, Nadbiskupija mi nije željela omogućiti da je primam preko poštara, nego moram ići na banku. Sve kako bi mogli kontrolirati hoću li imati ikakav prihod preko iznosa mirovine, pa bi mi odbili od te tri tisuće. Je li to pošteno i pravedno – zapitao je Grubišić.

New Report

Close