‘Biskupi i ministri, prekinite trakavicu o zdravstvenom odgoju’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 04. siječanj 2013. u 12:42
Ilustracija / thinkstock

Nastavnici poručuju da su zbog rasprave o zdravstvenom odgoju u drugi plan bačeni svi ostali i daleko bitniji problemi hrvatskog školstva.

Udruga Nastavnici organizirano poslali su priopćenje u kojem mole biskupe i ministre da prekinu "trakavicu" o zdravstvenom odgoju.

"Dok hrvatske škole i cjelokupni obrazovni sustav propadaju zbog nedostatka brige i sredstava, politikantska bitka o 'zdravstvenom odgoju' koja bijesni između 'sekularno-građanskih' i 'vjersko-tradicionalnih' slojeva društva ulazi u svoj peti mjesec. Istovremeno, u drugi plan su bačeni svi ostali i daleko bitniji problemi hrvatskog školstva: nedostatak sredstava za hrvatske škole, od kojih neke nemaju dovoljno novca za režije, u mnogima od kojih se pod odmorom moraju prenositi stolice iz razreda u razred, jer inače neće svi učenici imati gdje sjediti, u kojima učitelji moraju donositi papir za printanje od kuće. No, o tome se ne govori", pišu iz Udruge u priopćenju naslovljenom "Molimo vas, biskupi i ministri, prekinite trakavicu o zdravstvenom odgoju".

Krive su obje strane

Podsjećaju da se ne govorio niti o najslabijim rezultatima hrvatskih učenika na međunarodnim testovima iz matematike, kao niti o nastavnim programima i najavljivanom novom kurikulumu. "Ne govori se o činjenici da hrvatski gimnazijalci ne znaju koliko kilogram ima grama i da ne znaju što znači 'črljeni'. Umjesto toga, govori se o navlačenju kondoma na krastavce i o tome na koji WC pod odmorom idu dječaci i djevojčice", pišu iz udruge "Nastavnici organizirano".

Smatraju da je su za takvu situaciju krive obje strane, jer katoličke udruge i Crkva zastupaju stavove koji pripadaju "15., a ne 21. stoljeću". "Isto tako, direktne laži i manipulacije kojima se mnogi s ove strane služe govore o tome da tim ljudima nije na umu ničija dobrobit, pa tako ni dobrobit djece i učenika", pišu iz Udruge.

Ovakav zdravstveni odgoj ne može dati rezultate

No, nastavnici ne štede niti drugu stranu te tvrde da ovakav zdravstveni odgoj, "koji je uveden nestručno i neprofesionalno", ne može dati rezultate koji se najavljuju i žele postići. "Kurikulum je sastavljen potpuno paušalno, bez razmatranja stanja cjelokupnog obrazovnog sustava i može li se u trenutnoj situaciji planirano uopće ostvariti. Istovremeno, cijela halabuka nastala oko ove "afere" dobro služi kao dimna zavjesa kako bi se pravi problemi školstva – koje se ne rješava – pomeli pod tepih", pišu iz Udruge.

Pozivaju sve "kojima je stalo do djece i njihove dugoročne dobrobiti" da ne sudjeluju u "trakavici" koja samo "skreće pažnju s katastrofalnog stanja u kojem se nalazi hrvatsko školstvo".

Trenutačna situacija pogoduje da nitko ništa ne nauči

"Problemi o kojima se govori ovako se neće riješiti, ni ovakvom raspravom, ni ovakvim zdravstvenim odgojem. Obrazovanje o spolnosti je zastupljeno u biologiji, tolerancija se ne može naučiti na tri i pol školska sata, nego djelovanjem cijelog sustava, za koji je poželjno da pritom funkcionira – što sada nije slučaj – a da bi djeca iz svega toga mogla zaključiti nešto pozitivno, valjda je poželjno da najprije nauče čitati, pisati, računati, razmišljati, raditi i biti odgovorni i tada će vjerojatno neki od spomenutih problema riješiti sami od sebe. Međutim, svladavanje tih osnovnih vještina i stavova je u današnjem sustavu stavljeno u drugi plan i ne realizira se dovoljno uspješno", pišu iz udruge Nastavnici organizirano.

Zaključuju da trenutačna situacija u kojoj se vode bjesomučne rasprave o nadgradnji, dok temelji propadaju, samo pogoduje tome da nitko ne nauči ništa i da "sav trud bude bačen u vjetar".

Komentirajte prvi

New Report

Close