Biseru Kvarnera prijeti nekoliko opasnosti

Autor: Poslovni.hr , 07. ožujak 2017. u 10:26
Foto: Borna Filić / Pixsell

U kolikoj mjeri prenapučenost Vele plaže utječe na kupališni standard Bašćana i njihovih gostiju najbolje govori podatak iz Studije koji kazuje da je »tolerirani prihvatni kapacitet« mjesnih plaža od 5 do 20 četvornih metara po kupaču.

Nakon više mjeseci rada na Studiji upravljanja bašćanskom Velom plažom, najvećom i nedvojbeno najposjećenijom plažom na otoku Krku, autori tog dokumenta napokon su zgotovili završni prijedlog plana aktivnosti i mjera koje bi lokalnoj upravi ali i svima kojima »eksploatiranje« tog vrijednog prirodnog resursa osigurava egzistenciju trebao pomoći u nastojanjima očuvanja ali i boljeg, dugoročno održivijeg upravljanja.

Kako piše Novi list, nije tajna da je najveća prirodna atrakcija i glavni resurs jedne od najjačih turističkih destinacija otoka Krka odavna, posebice u sezonskim mjesecima, pod »pritiskom« prevelikog broja kupača. Zbog toga se Bašćani i njihovi gosti sve češće ali i očitije susreću s brojnim problemima odnosno negativnostima koje se, kroz nesnosne gužve koje nastoju na i oko zone najpopularnije krčke plaže, polako pretvaraju u elemente koji štete ukupnom imidžu te destinacije.

U kolikoj mjeri prenapučenost Vele plaže utječe na kupališni standard Bašćana i njihovih gostiju najbolje govori podatak iz Studije koji kazuje da je »tolerirani prihvatni kapacitet« mjesnih plaža od 5 do 20 četvornih metara po kupaču. U danima kad se bilježi vršno opterećenje Vele plaže, stoji u istom dokumentu, svakom kupaču na tom žalu »pripada« svega 1,5 kvadrat plažnog prostora. A to je (osim u slučajevima obrednih kupanja u svetim rijekama) ipak daleko ispod poželjnog i prihvatljivog za razvijanje bilo kojeg oblika kvalitetnog turizma.

S ciljem nalaženja rješenja upravljanja plažnim resursima, Bašćani su još prošle godine angažirali stručnjake zagrebačkog konzultanskog konzorcija Horwath&Horwath Consulting i IGH Urbanizam koji su, u suradnji s članovima lokalnog radnog tijela (sačinjenog od predstavnika Općine, TZ-a, turističkog gospodarstva, komunalaca, koncesiniara plaže kao i predstavnika svih za budućnost Vele plaže i bašćanskog turizma zainteresiranih »interesanih skupina«) pokušali odrediti smjer i korake kojima bi se »opće stanje« na toj kupališnoj oazi unaprijedilo i poboljšalo.

Komentirajte prvi

New Report

Close