Birokratskom krutošću u vjetar bacili pola milijuna kuna

Autor: Suzana Varošanec , 03. rujan 2013. u 22:01
Rasipna javna nabava u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi

Agencija za plaćanja u poljoprivredi unatoč postojanju bolje ponude sklopila ugovor s HP-om.

Iako je politika ušteda u javnom sektoru mantra u koju se kune Vlada, pa se i nedavna seljačka buna spotaknula na besparicu države koja nema novaca ni za kakve dodatne poticaje ratarima, ipak se u slučaju jedne državne agencije, i to baš Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i rurarnom razvoju (APPRRR) pokazuje suprotno.

 

480tisuća

kuna država bi uštedjela da je prihvaćena ponuda CityEx-a

Da ona bez okolišanja i birokratski plaća usluge koje nabavlja ipak skuplje, iako se može uštedjeti, potvrđuje kuriozitetna odluka Agencije donešena sredinom ljeta. U konkretnom slučaju posrijedi je nabava poštanskih usluga koje, kako se ispostavilo, radije plaćaju 320 tisuća kuna skuplje. Iako da je bilo volje, moglo se jednom odlukom "ubiti dvije muhe". Naime, uz to što ne bi platila 1,1 milijuna kuna, nego 770 tisuća, još bi i dodatno priskrbila državi prihod od 160 tisuća kuna po osnovi PDV-a, pa ukupno u vjetar ne bi otišlo gotovo pola milijuna kuna. 

Sve po zakonu, ali…
Po srijedi je novi način rasipanja novca poreznih obveznika u kojem ništa nije nezakonito, ali je evidentno suprotno i Vladinoj politici štednje i uzusima dobrog i savjesnog gospodarenja. Natječaj o kojem je riječ Agencija je raspisala na koncu 2012. što znači po starom Zakonu o poštanskim uslugama, a ponuda CityEX-a ocijenjena je kao najpovoljnija. I kad je trebalo sklopiti ugovor, Agencija ga je bez problema potpisala, no privatni poštanski operator nije ga tako glatko mogao potpisati prepoznajući čini se da bi bez obračuna PDV bio u poreznom prekršaju. Za sve je krivac zakon – stari koji bio nedorečen, neusklađen i često pogrešno interpretiran te novi koji je promijenio režim, pa je kako doznajemo kao spasonosni izlaz CityEX ponudio Agenciji da unutar svoje cijene, dakle, na svoj teret obračuna i PDV. Tako bi i za nju trošak ostao isti a država bi dobila još i PDV. No, Agencija je to, tvrde, odbila, i unatoč štete poreznim obveznicima – s obzirom da je na proračunu, ponovo rangirala ponude i izabrala drugog po redu ponuđača, tj. bitno skuplju Hrvatsku poštu koja, za razliku od privatnih tvrtki, nije dužna obračunuti PDV.

Moglo je i drukčije
Što se moglo? Isto kao što nije riječ o ničemu protuzakonitom od strane Agencije, isto tako protuzakonito ne bi bilo ni da je Agencija pragmatično postupila, te uštedjela pola milijuna kuna ili ovaj natječaj poništila i  raspisali novi. No, iz Agencije objašnjavaju da nisu mogli prtihvatiti ponudu. Navode da je APPRRR zaprimio očitovanje kojim CityEX predlaže smanjenje cijene ugovora te obavještava da sukladno novom Zakonu više nije u mogućnosti obavljati univerzalne poštanske usluge, već samo zamjenske poštanske usluge. "S obzirom da je Agencija provela postupak javne nabave za nabavu univerzalnih poštanskih usluga i u tu svrhu kao dokaz sposobnosti zahtijevala dostavu dozvole HAKOM-a za obavljanje univerzalnih poštanskih usluga na cijelom području države, nije bila u mogućnosti prihvatiti prijedlog CityEX-a", tvrde iz Agencije ne navodeći jesu li krenuli u raspisivanje natječaja za nabavu istih usluga u 2014. s obzirom da bi do kraja godine morali po zakonu imati novi ugovor. 

Komentirajte prvi

New Report

Close