Birkenstock planira i turizam na Pelješcu

Autor: Saša Paparella , 20. travanj 2016. u 22:01
Nasljednici Tomislava Ivića prodali su splitski hotel Alexu Birkenstocku/M. Cikotić/PIXSELL

Nasljednik tvornice obuće nastanio se u Brelima, u Splitu ima i građevinsku tvrtku. Mešetari luksuznim nekretninama u SAD-u.

Nakon dugogodišnjeg propadanja, splitski hotel Ambasador, smješten između Matejuške i Zapadne obale, dobit će novog vlasnika. Dosadašnja vlasnica, supruga pokojnog nogometnog trenera Tomislava Ivića, prodala je tvrtku Retoi, u čijem je portfelju i hotel, a kupac je Klaus Alex Birkenstock, nasljednik tvornice obuće Birkenstock koja datira iz 1774., a poznata je po sandalama.

Birkenstock već dugo boravi u Hrvatskoj, nastanio se u Brelima, gdje je ušao u poslove poduhvate s lokalnim poduzetnikom Tonćem Medićem: zajedno vode tvrku To je to, čiji je vlasnik njemački AB-Beteiligungus GmbH. Preko tvrtke To je to pokušali smo dobiti komentar od Birkenstocka ili Medića, no rečeno nam je da su obojica na službenom putu u Njemačkoj.  Dosadašnji su vlasnici Ambasadora i sami pokušali revitalizirati hotel, pa je tako lani objavljeno da će uložiti 17 milijuna eura u rušenje starog zdanja, sagrađenog 1937., i izgradnju novog. Tada se doznalo i da je  županijska uprava raspisala natječaj za koncesiju na pomorskom dobru ispred hotela na rok od 20 godina.

Projekt budućeg hotela s četiri zvjezdice nastavit će se ove jeseni, kad počinju građevinski radovi, a novi vlasnik u projekt ulaže između 13,6 i 14,3 milijuna eura. Nenad Kurtović, bivši direktor tvrtke Retoi, u izjavi za Slobodnu Dalmaciju najavio je da će radovi trajati od 18 do 20 mjeseci, a prvi gosti trebali bi ući u obnovljeni hotel početkom 2018. Glavni izvođač radova je tvrtka Dal-koning vlasnika Zvonka Kotarca, koja će biti zadužena i za rušenje starog Ambasadora.  Inače, Birkenstock u Splitu ima i građevinsku tvrtku, Žnjanske hridi, koju je 2014. kupio od Kotarca. U Dalmaciju je počeo dolaziti svojom jahtom, a obala mu se toliko svidjela da je 2008. godine kupio kuću u Trpnju na Pelješcu.

Dobro se srodio s okolinom, pa je već 2010. prijavljen za bespravnu gradnju zato što je, navodno, bez građevinske dozvole izgradio parkiralište i stube. Potom je u Trpnju kupio napuštenu tvornicu sardina, a od općinskih je vlasti potom zatražio da mu prodaju nekretnine u pristaništu kako bi mogao otvoriti "smještajne kapacitete visoke kategorije". Također je najavio da će u svoje luksuzno odmaralište dovoditi imućne vlasnike oldtimera. Iako nije bio najstariji od trojice braće, Alex Birkenstock prvi je od njih 1984. ušao u biznis sa sandalama, potom je to 1988. učinio i najmlađi Christian a 1990. i najstariji brat Stephan. Alex je bio zadužen za prodaju i marketing, da bi 1993. postao izvršni direktor.

 Biznis koji su naslijedili vrijedi milijarde, tako da Alexu nije bio problem u kratkom vremenu u SAD-u kupiti dvije iznimne nekretnine. Najprije je 2009. kupio trostruki penthouse u Miamiju za 9,9 milijuna dolara, da bi ga 2013. prodao za čak 15 milijuna dolara, uz rekordnu profitnu maržu od 253 posto. U međuvremenu je 2011. u New Yorku kupio penthouse s pogledom na Kip slobode i WTC za 5,86 milijuna dolara, u čije je uređenje potom uložio još pet milijuna i potom oglasio prodaju za 13 milijuna dolara.

Komentirajte prvi

New Report

Close