“Bilo je neizdrživo, ovrha nas je otjerala iz Hrvatske”

Autor: Valentina Wiesner Mijić/VL , 05. veljača 2018. u 09:28
Foto: Večernji list

Počeo sam kasniti i s doprinosima za obrt, naraslo je na oko 35.000. Danas je to s kamatama došlo do 300 tisuća kuna.

Dio su statistike o gotovo 60 tisuća hrvatskih građana koliko ih se lani iselilo u Njemačku. Također su dio statistike o 322 tisuće blokiranih. Te su dvije okolnosti za obitelj Predraga Hedla iz Hagnja, malog mjesta u Zagrebačkoj županiji, u neposrednoj korelaciji. Nisu bili megalomani. Nisu podigli kredit u “švicarcima”. Niti se zaduživali za potrošnju.

Odbacuju se time svi navodi koje mrzitelji ovršenih izvlače u argumentaciji “sami su krivi”. Podigli su, doduše, stambeni kredit od 35.000 eura u Sberbanku za uređenje obiteljske kuće i autoradionice u sklopu nje, a onda nakon tri i pol godine uredne otplate ostali bez posla: prvo supruga, a onda i Predrag Hedl, baš u pravi trenutak – dok mu je žena bila trudna. – Supruga je radila kao spremačica u Auto Zubaku i 2009. u jeku krize ostala bez posla, s minimalnom otpremninom. No, nastavili smo normalno plaćati kredit s mojom plaćom, dok se i meni nije dogodio otkaz, kod istog poslodavca – kaže Hedl. Po zanimanju je automehaničar, supruga je završila višu poljoprivrednu školu, inženjerka je stočarstva.

– Pokušao sam s bankom dogovoriti poček dok ne nađem drugi posao, ali sluha nije bilo. Neko sam vrijeme radio na crno i još nešto plaćao, ali bilo nam je sve teže, kasnili smo i nakon tri rate zaostatka otkazali su nam ugovor – kaže Predrag Hedl. Banka se, kaže, naplatila u potpunosti od Croatia osiguranja koje se sad pokušava naplatiti od njega. U međuvremenu se nakupilo i po nekoliko neplaćenih računa za televiziju, za mobitel pa su blokirani i zbog toga.

– Pokrenuo sam obrt i pokušavao uloviti sve zaostatke, ali kamate i drugi troškovi sve bi pojeli. Nikako zagristi u glavnicu… Nakupilo se 15.000 kuna duga. Počeo sam kasniti i s doprinosima za obrt, naraslo je na oko 35.000. Danas je to s kamatama došlo do 300 tisuća kuna, a stalno nešto uplaćujem, i EOS Matrixu svaki mjesec po 100 eura – u nevjerici govori Hedl. Dug za TV pretplatu iz 2012. i 2013. sa 750 kuna uspio je doći do 5700. Nešto mu, otkriva, utjeruju odvjetnici iz Hanžekovića&Partnera, nešto iz Leke&Partnera. Dosad je uspio platiti i 82 tisuće kuna Croatia osiguranju za koje ne skriva riječi hvale.

– Bili su jako susretljivi, da mogu platiti odjednom, otpisali bi mi i sve kamate. Ne rade dodatne pritiske, nije došlo do dražbe, strpljivo čekaju dok pomalo plaćam – zahvalan je 44-godišnji automehaničar koji se samo pita što bi s tri i pol godine otplate banci, u koji je vjetar to nestalo…

Točan iznos duga pokušava utvrditi kod onih kod kojih ga je i napravio. Na Fini Hedl nije bio četiri godine. Smatra ih nelegalnom institucijom s kojom nije sklopio nijedan ugovor. Oni su, ljutito kaže, “izmišljotina koja pere novac”. Za sedam papira koje je podigao kad je posljednji put otišao u Finu platio je 300 kuna. Kad je dobio poticaj za samozapošljavanje, i to mu je ovrha počistila s računa.

Komentari (6)
Pogledajte sve

U Ludbregu ima puno -zebri -. treba paziti gdje hodaš…Hvala na lijepim IP -porukama prije sign..a…

Sad će drug prati wc po Njemačkoj i bit će sretan! To se zove strateški menadžment ljudskih potencijala…kad pameti nema!

……….Mito i korupcija se nastavljaju……….

Moj prijatelj Rom, je podlegao svim pritiscima oko auto -škole. Nakon petnaestog padanja , ispita
na pismenom – ČLAN KOMISIJE / a koja dolazi iz tzv.Zagreba / točnije jdna od njih – iz Ludbrega ,
napokon je skupio hrabrosti i obratio se mom prijatelju , koji je slomljen , razočaran i jadan…spreman
prihvatiti SVE, da položi taj ispit i krene na vožnju.
Ponudio mu je – da POVUČE SVE DOKUMENTE / i da odustane / iz suradnje sa autoškolom
iz Međimurja xy – i da za 10.000 ,oo kuna na ruke, primi potvrdu o položenom pismenom ispitu
sa potrebnih 108 bodova?
Moj prijatelj zove me, i traži pozajmicu, gdje bi vraćao mjesečno po 2000,00 kuna /
od dječjeg doplatka – otrgnuo bi ih djeci iz usta…
Meni dođe da tog stručnjaka ili magistra što je već- iz tih prometnih znanosti..da ga likvidiram…/šalim se ,naravno…/
Nakon primitka, a rok je srijeda , tj. prekosutra, a papirom kojeg će dobiti, preko
svoje autoškole ?! – može ići….gdje želi na vožnju.

Šta sad da se poduzme? ……recite mi, nešto pametno,.

Chef….. a sad nam napiši sve svoje životne promašaje i pogreške ??
Radi se o tome da je još za Miljenića donesen Zakon- jedini takav u zapadnoj civilizaciji, gdje ljudi nemaju pravo na pogrešku, doživotni robovi.
Na tvom tragu se slažem s jednim: umjesto seksualnog odgoja – osnove financija u školama.

New Report

Close