"Bilo je neizdrživo, ovrha nas je otjerala iz Hrvatske"

Foto: Večernji list Foto: Večernji list

Počeo sam kasniti i s doprinosima za obrt, naraslo je na oko 35.000. Danas je to s kamatama došlo do 300 tisuća kuna.

Dio su statistike o gotovo 60 tisuća hrvatskih građana koliko ih se lani iselilo u Njemačku. Također su dio statistike o 322 tisuće blokiranih. Te su dvije okolnosti za obitelj Predraga Hedla iz Hagnja, malog mjesta u Zagrebačkoj županiji, u neposrednoj korelaciji. Nisu bili megalomani. Nisu podigli kredit u “švicarcima”. Niti se zaduživali za potrošnju.

Odbacuju se time svi navodi koje mrzitelji ovršenih izvlače u argumentaciji “sami su krivi”. Podigli su, doduše, stambeni kredit od 35.000 eura u Sberbanku za uređenje obiteljske kuće i autoradionice u sklopu nje, a onda nakon tri i pol godine uredne otplate ostali bez posla: prvo supruga, a onda i Predrag Hedl, baš u pravi trenutak – dok mu je žena bila trudna. – Supruga je radila kao spremačica u Auto Zubaku i 2009. u jeku krize ostala bez posla, s minimalnom otpremninom. No, nastavili smo normalno plaćati kredit s mojom plaćom, dok se i meni nije dogodio otkaz, kod istog poslodavca – kaže Hedl. Po zanimanju je automehaničar, supruga je završila višu poljoprivrednu školu, inženjerka je stočarstva.

– Pokušao sam s bankom dogovoriti poček dok ne nađem drugi posao, ali sluha nije bilo. Neko sam vrijeme radio na crno i još nešto plaćao, ali bilo nam je sve teže, kasnili smo i nakon tri rate zaostatka otkazali su nam ugovor – kaže Predrag Hedl. Banka se, kaže, naplatila u potpunosti od Croatia osiguranja koje se sad pokušava naplatiti od njega. U međuvremenu se nakupilo i po nekoliko neplaćenih računa za televiziju, za mobitel pa su blokirani i zbog toga.

– Pokrenuo sam obrt i pokušavao uloviti sve zaostatke, ali kamate i drugi troškovi sve bi pojeli. Nikako zagristi u glavnicu... Nakupilo se 15.000 kuna duga. Počeo sam kasniti i s doprinosima za obrt, naraslo je na oko 35.000. Danas je to s kamatama došlo do 300 tisuća kuna, a stalno nešto uplaćujem, i EOS Matrixu svaki mjesec po 100 eura – u nevjerici govori Hedl. Dug za TV pretplatu iz 2012. i 2013. sa 750 kuna uspio je doći do 5700. Nešto mu, otkriva, utjeruju odvjetnici iz Hanžekovića&Partnera, nešto iz Leke&Partnera. Dosad je uspio platiti i 82 tisuće kuna Croatia osiguranju za koje ne skriva riječi hvale.

– Bili su jako susretljivi, da mogu platiti odjednom, otpisali bi mi i sve kamate. Ne rade dodatne pritiske, nije došlo do dražbe, strpljivo čekaju dok pomalo plaćam – zahvalan je 44-godišnji automehaničar koji se samo pita što bi s tri i pol godine otplate banci, u koji je vjetar to nestalo...

Točan iznos duga pokušava utvrditi kod onih kod kojih ga je i napravio. Na Fini Hedl nije bio četiri godine. Smatra ih nelegalnom institucijom s kojom nije sklopio nijedan ugovor. Oni su, ljutito kaže, “izmišljotina koja pere novac”. Za sedam papira koje je podigao kad je posljednji put otišao u Finu platio je 300 kuna. Kad je dobio poticaj za samozapošljavanje, i to mu je ovrha počistila s računa.

Komentari (6)
 • miami
  miami 9:26 6.2.2018.

  U Ludbregu ima puno -zebri -. treba paziti gdje hodaš…Hvala na lijepim IP -porukama prije sign..a…

 • Kirin
  Kirin 23:30 5.2.2018.

  Sad će drug prati wc po Njemačkoj i bit će sretan! To se zove strateški menadžment ljudskih potencijala…kad pameti nema!

 • miami
  miami 17:39 5.2.2018.

  ……….Mito i korupcija se nastavljaju……….

  Moj prijatelj Rom, je podlegao svim pritiscima oko auto -škole. Nakon petnaestog padanja , ispita
  na pismenom - ČLAN KOMISIJE / a koja dolazi iz tzv.Zagreba / točnije jdna od njih - iz Ludbrega ,
  napokon je skupio hrabrosti i obratio se mom prijatelju , koji je slomljen , razočaran i jadan…spreman
  prihvatiti SVE, da položi taj ispit i krene na vožnju.
  Ponudio mu je - da POVUČE SVE DOKUMENTE / i da odustane / iz suradnje sa autoškolom
  iz Međimurja xy - i da za 10.000 ,oo kuna na ruke, primi potvrdu o položenom pismenom ispitu
  sa potrebnih 108 bodova?
  Moj prijatelj zove me, i traži pozajmicu, gdje bi vraćao mjesečno po 2000,00 kuna /
  od dječjeg doplatka - otrgnuo bi ih djeci iz usta…
  Meni dođe da tog stručnjaka ili magistra što je već- iz tih prometnih znanosti..da ga likvidiram…/šalim se ,naravno…/
  Nakon primitka, a rok je srijeda , tj. prekosutra, a papirom kojeg će dobiti, preko
  svoje autoškole ?! - može ići….gdje želi na vožnju.

  Šta sad da se poduzme? ……recite mi, nešto pametno,.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!