‘Nastojat ćemo predstaviti vrlo konkretne ideje za pomoć građanima’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 16. ožujak 2013. u 16:24
Ivo Josipović (Foto: Patrik Macek/PIXSELL)

Josipović je najavio da idući tjedan planira sastanak sa svoja dva vijeća, na koji će biti pozvani i drugi stručnjaci, a sve kako bi pomogli da se ublaži dužnička kriza.

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović danas je najavio da idući tjedan planira sastanak sa svoja dva vijeća, Vijećem za socijalnu pravdu i Gospodarskim vijećem, na koji će biti pozvani i drugi stručnjaci, a sve kako bi pomogli da se ublaži dužnička kriza.

"Ideja je bazirana na tome da treba ponuditi onima koji donose odluke, Saboru i Vladi, ali i javnosti, političkim strankama i nevladinim udrugama neke ideje koje bi mogle pomoći da se ublaži dužnička kriza i siromaštvo građana", kazao je predsjednik Josipović u izjavi novinarima u Uredu predsjednika.

Naveo je kako će nastojati na toj sjednici predstaviti neke vrlo konkretne ideje o tome kako bi se moglo pomoći građanima. "Vidjet ćemo kakav će to odjek imati kod Vlade i kod parlamenta te kod onih koji se bave dužništvom i krizom koja je ozbiljno pogodila građane", kazao je Josipović.

Podsjećajući da su u Vijeću za socijalnu pravdu i u Gospodarskom vijeću ljudi različitih miljea i znanja, napomenuo je da se u pripremi sastanka već susreo s ljudima koji su 'decision makeri' i zamolio ih za savjet. "Razrađujem planove, neke ideje imam, dorađujem, konzultiram se. Bez konzultacija s različitim strukama i miljeima, nije moguće naći odgovarajuće rješenje", rekao je.

Zamoljen za komentar najava da će se Hrvatska ponovno zadužiti i da izdaje novu tranšu obveznica od blizu dvije milijarde dolara, pa se čini da zaduženju nema kraja, Josipović je odgovorio da se države i pojedinci zadužuju kada nemaju dovoljno za potrebe.

"Znamo da je Hrvatska zemlja s velikim ambicijama, želimo širiti investicije i otvarati nova radna mjesta te zaštititi standard naših građana i omogućiti da žive što bolje. U situaciji kad nemamo dovoljno vlastitih sredstava, onda se to čini zaduživanjem", rekao je. Pritom je naglasio kako bi volio da nema zaduživanja, ali je i izrazio nadu da će zaduživanje, kada i koliko se uzme, biti potrošeno na najracionalniji i najkvalitetniji način te da će se misliti i na to da se sredstva moraju vratiti, prije ili kasnije. "Bilo bi dobro da što manje zadužujemo buduće generacije i da otplaćujemo ono što smo sami uzeli", zaključio je Josipović.

Komentari (1)
Pogledajte sve

To su te poznate znamenitosti hrvatskog gospodarskog čuda – država prvo digne poreze do svjetski rekordnih razina, a onda osniva vijeća za socijalnu pravdu i ostale birokratske besmislice koje bi kao trebale “ublažiti siromaštvo”.

New Report

Close