Biljana Borzan: Ne puštajte GMO na mala vrata

Autor: Poslovni.hr , 11. travanj 2014. u 10:52
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Obistine li se špekulacije o ekvivalenciji i uzajamnom priznavanju bit će ugrožen ne samo striktni EU sustav odobravanja GMO, već i pravo članica da ih zabrane na svom teritoriju, upozorava europarlamentarka Borzan.

Obistine li se špekulacije o ekvivalenciji i uzajamnom priznavanju bit će ugrožen ne samo striktni EU sustav odobravanja GMO, već i pravo članica da ih zabrane na svom teritoriju, upozorava europarlamentarka Borzan.

U svjetlu trgovinskih pregovora oko stvaranja najveće zone slobodne trgovine na svijetu, evidentan je pritisak SAD na europsku stranu da dopusti uvoz genetski modificiranih proizvoda. Američka se poljoprivredna industrija zalaže za snižavanje sadašnjih visokih europskih standarda u vezi GMO, a poljoprivredni lobi u pregovorima SAD-a i EU oko TTIP-a podržava ukidanje obveznog označavanja GMO i proizvoda koji ih sadrže.

Može li Transatlantsko trgovačko i investicijsko partnerstvo (TTIP), o kojem sada pregovaraju EU i SAD, na mala vrata u zemlje Europske unije propustiti genetski modificirane organizme u usjevima i ljudskoj hrani i tako zaobići stroge europske i nacionalne propise?

Ovo je pitanje uputila SDP-ova zastupnica u Europskom parlamentu Biljana Borzan, upozoravajući na špekulacije u medijima, ali i upite zabrinutih građana. Prema njima, TTIP bi trebao otkloniti sanitarne i fitosanitarne restrikcije koje nisu “znanstveno utemeljene”.

Drugim riječima, umjesto da poljoprivredna industrija podastre dokaze da GMO ne predstavlja opasnost za potrošače, zabrane za GMO će biti na snazi samo ako vlade znanstveno dokažu njihovu prijetnju za ljudski, životinjski ili biljni život.

“Znači li to da bi TTIP mogao potkopati principe predostrožnosti i označavanja koji štite prava europskih potrošača? Ako se obistine najave oko ekvivalencije i uzajamnog priznavanja, bit će ugrožen ne samo europski sustav odobravanja GMO-a, već i prava država članica da zabrane GMO na svom suverenom teritoriju”, smatra eurozastupnica SDP-a.

Komentari (4)
Pogledajte sve

http://www.google.hr/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&ved=0CDMQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.index.hr%2Fvijesti%2Fclanak%2Ffrancuska-studija-upalila-alarm-monsantov-gmo-kukuruz-uzrokovao-tumore-kod-stakora%2F637953.aspx&ei=-AJIU5zIIMGctQbBooDQDA&usg=AFQjCNFsagMGx9h7riZfrOloR1hj3NXEPg&bvm=bv.64542518,d.Yms&cad=rja

Hvala lijepa, radije manje i skuplje, nego ovo, samo što pretpostavljam da ga i danas već imamo u izobilju.

Ako je netko liječnik ne znači i da je pametan.

SDP-ovci ne posustaju.

nakon što su otjerali sve investitore iz hrvatske, pokušavaju to ponoviti i u EU.

GMO je manje opasan od dosadašnjih pesticida.
GMO je ciljano ubrzana evolucija određenog staničnog organizma u cilju povećanja kvalitete prehrambenog proizvoda.

Da li je to štetno ?
Što kažu biolozi genetičari o tome ?

New Report

Close