BigBelly potiče recikliranje

Autor: Ana Blašković , 26. travanj 2016. u 21:59
Maja Graml predstavila je BigBelly

Spremnik za otpad s javnih površina postavljen i u Koprivnici.

Sustav BigBelly, u slobodnom prijevodu 'velika trbušina', pametan je spremnik za otpad namijenjen otpadu s javnih površina, poput ulica, parkova i plaža. Riječ je o proizvodu iz SAD-a postavljenom u više od 1500 gradova u svijetu, a u Hrvatskoj se koristi u Koprivnici od prošle godine.

"Njime se želi transformirati javni prostor jer potiče recikliranje na javnim površinama", kaže Maja Graml. BigBelly sustav radi na solarni pogon, a jedan sat sunca dovoljan je za mjesec dana rada. U kontejneru je integrirana preša pa se u njemu može spremiti i do 800 l otpada. Opremljen je GPS i GSM karticama te u realnom vremenu javlja stanje popunjenosti za lakše gospodarenje otpadom, što potiče odvojeno prikupljanje otpada uz prosječnu stopa recikliranog otpada od 38 posto.

"BigBelly ne zahtijeva nove investicije poput dodatnih kamiona. Sav je od recikliranih materijala, ima integriranu pepeljaru, a solarna ploča zaštićena je plastikom otpornom na udarce", kaže Graml. Integrirani softver nastao je u 25-godišnjem iskustvu rada u komunalnim tvrtkama i omogućuje na računalu ili pametnom telefonu pregled cijelog sustava, pri čemu nije potrebna dodatna informatička infrastruktura.  Osim poticanja na recikliranje, sustav svojom donosi uštede zahvaljujući rjeđoj potrebi za odvozom otpada, a prosječan povrat ulaganja je između dvije i četiri godine. Za one koji žele dodatne mogućnosti, na BigBelly može se nadograditi čip pa za svako odlagajne otpada kontejer može i zapjevati, ali i ponuditi besplatni bežični internet. Omogućuje mjerenje buke, temperature… uključujući i – visinu radioaktivnosti. 

Komentirajte prvi

New Report

Close