Bienkowska: ‘EU fondovi su nam u 2008. donijeli 50% ekonomskog rasta’

Autor: Mirela Klanac , 17. listopad 2010. u 22:00

Elzbieta Bienkowska, ministrica regionalnog razvoja Poljske, otkriva tajnu poljskog uspjeha u privlačenju novca iz fondova Europske unije

Ministar regionalnog razvoja Božidar Pankretić, njegovi suradnici te premijerka Jadranka Kosor krajem prošlog tjedna susreli su se s Elzbietom Bienkowskom, ministricom regionalnog razvoja Poljske, zemlje koju zbog iznimno visokog stupnja korištenja, naprije pretpristupnih, a potom i strukturnih i kohezijskih fondova EU nazivaju najboljim učenikom među novim članicama. Bienkowska je svoje sugovornike u hrvatskoj Vladi, kao i u pojedinim županijama upoznala s poljskim iskustvima, ponudila je suradnju, a u kratkom razgovoru za Poslovni dnevnik naglasila je da je Poljska, uz ostalo, postala najvećim korisnikom EU fondova i zbog dobre organizacije državnih tijela.

Na koji način ste organizirali sustav? Što je bilo ključno da bi Poljska postala uspješna?
Najbitnije je bilo uspostaviti jedno mjesto, a to je Ministarstvo regionalnog razvoja, za provedbu politike kohezije i pripremu svih sektorskih operativnih programa, čime su prevladane slabosti prije osnivanja tog ministarstva jer se politika provodila kroz nekoliko ministarstava. Bilo je bitno i provesti decentralizaciju i na toj razini utvrditi dobru strukturu, jer Poljska, iako je unitarna država, ima jake regije koje aktivno sudjeluju u provedbi regionalne politike.

Koliko je sredstava Poljska povukla iz EU fondova u pretpristupnom razdoblju, a koliko ste u tome bili efikasni u razdoblju nakon pristupanja?
U pretpristupnom razdoblju u okviru PHARE programa 2,5 milijarde eura, u razdoblju od 2004. do 2006. radilo se o 11 milijardi eura, dok je u razdoblju od 2007. do 2013., dakle kada je Poljska već bila članica Unije i mogla utjecati na budžet, riječ o 70 milijardi eura. U konačnici se cjelokupna vrijednost realiziranih programa očekuje u iznosu od 110 milijardi eura.

Kako se to reflektiralo na gospodarstvo?
Pritok sredstava iz EU fondova u posljednje dvije godine bitno je utjecao na gospodarske odnose u Poljskoj i pridonio je činjenici da smo ostali jedina zemlja u EU koju nije zahvatila recesija. U Ministarstvu regionalnog razvoja istražili smo utjecaj EU fondova na gospodarstvo i rezultati za 2008. godinu pokazali su da su fondovi ‘donijeli’ čak 50 posto gospodarskog rasta. Uz to, čak 90 posto natječaja na koja se javljaju poljska poduzeća odnosi se upravo na natječaje za projekte koji se financiraju iz Unijinih fondova. Iznimno bitno za poljsko gospodarstvo je da se te aktivnosti ne smanjuju.

Koliko Poljska iz vlastitog proračuna izdvaja za zajedničko financiranje?
Poljski proračun je 330 milijardi zlota (85 milijardi eura), a od tog iznosa 68 milijardi zlota (16,7 milijardi eura) zajamčeno je za financiranje projekata. To znači da je petina proračuna rezervirana za sufinanciranje.

Izvan eurozone

Što je ključ uspjeha Poljske u izbjegavanju recesije i uspješnom korištenju fondova?
Riječ je o kombinaciji nekoliko faktora. Dobro je što poljske tvrtke krizu nisu dočekale visoko zadužene, a s druge strane dobile su jaku injekciju iz EU fondova. Ako pak nisu bile u mogućnosti dobiti bankovne kredite, mogle su aplicirati za sredstva iz fondova. Osim toga, ono što se u početku činilo kao mana, to što nismo članica eurozone, iznenada se pokazalo kao prednost. Za dobro korištenje fondova, ključno je da su projekti dobro pripremljeni. To smo uvježbali.

Komentirajte prvi

New Report

Close