Bez zemljišne evidencije nema ulaganja

Autor: Darko Bičak , 22. studeni 2018. u 22:00
Željko Perić, predsjednik HUP Udruge geodetske struke/G. Stanzl/PIXSELL

U Hrvatskoj je trenutno registrirano oko 700 subjekata koji se bave geodetskom strukom, a ovlaštenih inženjera u Komori je oko 1100.

Uređena evidencija nekretnina u Zemljišnoj knjizi i Katastru temelj raspolaganja je vlasništvom nekretnina, te je zbog toga jako važno imati usklađeno stvarno stanje na terenu s onim u  u Katastru odnosno Zemljišnoj knjizi.

Uređena evidencija utječe i na vrijednost nekretnina što znači da svi uređenjem profitiraju: i vlasnik i ulagač i država.  Kako ističe Željko Perić, novi predsjednik HUP Udruge geodetsko geoinformatičke struke, činjenica da je oko 70% teritorija Hrvatske neusklađeno, svakako odbija potencijalne investitore i ulagače, no ne smatra to jedinim problemom izostanka jačeg razvoja investicija. 

"Svaki investitor koji misli ulagati u nekretnine, najprije se treba javiti ovlaštenom inženjeru geodezije koji će točno provjeriti stanje nekretnine i uputiti ga na potrebne radnje. Koliko mi je poznato, neke jedinice lokalne samouprave (JLS) privlače ulagače i investitore oslobađanjem nekih naknada na određeno razdoblje, što je pohvalno. Mislim da bi svakako JLS trebale napraviti prvi korak u privlačenju investicija, iniciranjem katastarske izmjere kojom bi se uredile i uskladile cijele općine. Nakon toga se spremno može očekivati dobar ulagač", pojašnjava Perić, inače vlasnik tvrtke Geo grupa.

 

70 posto

hrvatskog teritorija nije zemljišno usklađeno

Iako veliki dio Hrvatske još koristi zemljišne evidencije iz Austro-ugarske, zadnje desetljeće, geodezija u Hrvatskoj je doživjela veliki tehnološki iskorak. Uveden je sustav CROPOS (hrvatski položajni sustav), geodeti su masovno počeli koristiti GPS sustav koji znatno olakšava geodetsko mjerenje, pojednostavljeno je snimanje iz zraka koje nam omogućava izradu još boljeg geodetskog proizvoda i druge mogućnosti.

Državna geodetska uprava je uvela ishođenje mnogih dokumenata digitalnim odnosno elektronskim putem što je svakako velik pomak, a prije koji mjesec uveden je digitalni geodetski elaborat koji čini revoluciju i veliki pomak u izradi geodetskih katastarskih elaborata od strane geodetskih tvrtki.  Perić naglašava da je danas najveći problem geodetske struke nepostojanje standarda geodetskih usluga te, samim tim, vrijednosti istih. 

"Na tenderima bi trebalo slijediti primjer natječaja Svjetske banke, na kojem se ne mogu natjecati tvrtke ili ustanove koje su na državnom proračunu jer se time poduzetništvu stvara nelojalna konkurencija. Sastavnice geodetske struke kao što su Komora ovlaštenih inženjera, Državna geodetska uprava i HUP intenzivno surađuju na uređenju geodetske struke jer jedino takvom suradnjom može se rješavati važna pitanja geodetske struke i to svatko u svom segmentu poslovanja. Pod time mislim na administrativno uređenje geodetske struke i bolje gospodarsko okruženje za geodete", kaže Perić.

Danas je registrirano oko 700 subjekata koji se bave geodetskom strukom. Ovlaštenih inženjera upisanih u Komoru ima oko 1100.  Iako je ovim tržištem, ne samo u hrvatskim okvirima, godinama "drmao" Geofoto, Perić ističe da njegova propast nije bitno utjecala na tržište jer su gotovo sve srednje i manje tvrtke, preživjele krizu. 

Komentirajte prvi

New Report

Close