Bez ugovora, zdravstvenjaci dobivaju plaću bez dodataka

Autor: Andreja Šantek , 03. srpanj 2013. u 20:00
Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić i predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek/PIXSELL

Ako sindikati s Vladom ne potpišu novi kolektivni ugovor, plaće zaposlenih u zdravstvu regulirat će se Zakonom o radu i vladinom Uredbom o koeficijentima.

Ministar zdravlja Rajko Ostojić i pregovarački odbor sindikata trebali bi u petak dogovoriti model prema kojem će zaposlenima u zdravstvu biti isplaćene plaće za lipanj.

Naime, Županijski sud u Zagrebu krajem lipnja ništetnim je proglasio kolektivni ugovor za zdravstvo čime je stvoren pravni vakuum u kojem su plaće zaposlenih u zdravstvu regulirane Zakonom o radu, vladinom Uredbom o koeficijentima i Zakonom o plaćama u javnim i državnim službama budući da je kolektivni ugovor koji je vrijedio do kraja 2011. godine odnosno prije ovog koji je proglašen ništetnim prestao vrijediti. Drugim riječima, ako se ne postigne dogovor, zaposleni bi mogli dobiti samo 'golu' plaću, ali ne i dodatke na otežane uvjete rada i još neke dodatke."Plaća će biti isplaćena do 10. srpnja sukladno odluci suda, a imamo još nekoliko dana da dogovorimo pod kojim uvjetima", kazao je ministar Ostojić dodajući da će istovremeno započeti pregovore sa sindikatima o novom kolektivnom ugovoru.

 

42milijuna

kuna dodatno je potrošeno na plaće u zdravstvu temeljem kolektivnog ugovora

Sudski spor zbog ugovora

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek kaže da je jedan od prijedloga iznesenih u ponedjeljak na sastanku s ministrom Ostojićem da u petak počne pregovarati o novom ugovoru koji bi sadržavao u sebi sva prava iz ugovora koji je na snazi bio do 2011. Sindikat S. Avberšek tužio je Vladu zbog kolektivnog ugovora i dobio spor jer je, kako se navodi u odluci suda, sklopljen na nezakonit način. Na pitanje hoće li primanja i plaće u ovom prelaznom periodu biti regulirane sporazumom ili ugovorm, Avberšek kaže da se odlučilo za kolektivni ugovor koji je manje rizičan, ima čvrste temelje koje nitko ne može osporiti i koji će trajati onoliko koliko se dogovore, a omogućit će radnicima isplatu plaće i dodataka na zakonit način.

"U svakom slučaju, nećemo pristati na prava manja od onih koja su bila dogovorena u zadnjem važećem ugovoru", kaže Avberšek. Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, koji se bezuspješno žalio na prvostupanjsku odluku suda, navodi da je sud utvrdio da je procedura sporna, ali da sadržaj nije niti sporan niti protuzakonit. "Stoga nema nikakvog razloga da ministar taj ugovor ponovno ne ponudi sindikatima na potpis pa i na jedan kraći rok. To je ono što ćemo tražiti na sastanku u petak", kaže Babić dodajući da je taj ugovor napravio neke kvalitetne pomake i bio usklađen sa stečevinom Europske unije. Na pitanje misli li doista da će Vlada odnosno ministar Ostojić sindikatima ponovno ponuditi ugovor koji na godišnjoj razini stoji dodatnih 840 milijuna kuna, Babić odgovara da ukoliko je Vlada spremna s više od milijardu kuna sanirati Croatia Airlines onda treba imati i za plaće liječnika.

 

Ostojić

Plaće će biti isplaćene do 10. srpnja, a počinju i pregovori o kolektivnom ugovoru

"Nismo htjeli stvarati probleme kada nam je Vlada ukinula božićnicu i regres i kada su nam smanjili plaće za tri posto, ali što je previše, previše je. Ako ne budemo zadovoljni s ugovorom kojeg će nam poslodavac odnosno Vlada ponuditi, poduzet ćemo sve zakonske mjere i industrijske akcije, uključujući i štrajk", najavio je Babić dodajući da je za 13. srpnja zakazana izvanredna skupština sindikata na kojem će se raspravljati o konkretnim akcijama i tajmingu. Babić naglašava da od 840 milijuna, koliko je vrijedan kolektivni ugovor, na liječnike otpada oko 200 milijuna kuna koji se odnose na prekovremeni rad što znači da je riječ o bruto iznosu.

Specijalisti odlaze

"U posljednje dvije godine 850 liječnika specijalista je napustilo javni sektor i netko je morao preuzeti njihov posao. Ono što je sigurno, više nećemo raditi za mali novac više od onoga što moramo odnosno svega osam sati prekovremenih kako to regulira EU direktiva. I više nećemo mi biti ti koji će tražiti veću plaću nego će poslodavac biti taj koji će nam je nuditi da radimo", uvjeren je Babić dodajući i kako je zabrinut za sudbinu 'običnih' građana jer urušavanjem sustava zdravstva, školstva, kulture i socijale Vlada ne vodi računa o njima. "Ne želim biti dio toga", kaže Babić dadjući da još uvijek pokušava spor riješiti kroz socijalni dijalog, ali da više nisu isključene i druge akcije.

Sporni kolektivni ugovor do sada je zdravstvo stajao dodatnih 420 milijuna kuna, naglasio je nedavno ministar Ostojić, a doveo je i do toga da u čak 24 zdravstvene ustanove limiti nisu bili dovoljni niti za isplatu plaća. Na pitanje hoće li zaposlenici morati vratiti taj novac do sada nije bilo jasnog odgovora. No, Avberšek ističe da to ne dolazi u obzir.

"Zna se tko je bio pregovarač i tko je potpisao ugovor, tko je na taj način skupljao članstvo, a tko birače pred izbore. Ni ministar Ostojić ne može pobjeći od odgovornosti jer je Vlada kontinuitet i on mora odgovarati za pogreške svog prethodnika. U svakom slučaju, radnici nisu ti koji su potpisali ugovor i koji sad trebaju snositi odgovornost, a bome niti građani. Neka Vlada i sindikati vrate taj novac", kaže Avberšek.

Komentirajte prvi

New Report

Close