Bez reformi ne možemo se nadati prosperitetnijem sutra

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2013. u 15:10
Ivica Mudrinić

Do sredine 2013. katalog zapreka ulaganjima trebao bi se početi brže prazniti nego puniti.

Godinu koja je pred nama obilježit će ključni povijesni događaj za Hrvatsku: priključenje Europskoj uniji, koje će ostvariti iznimno važan i dominantno pozitivan dugoročni utjecaj na naše društvo. Stoga će 2013. biti godina ubrzane izgradnje konsenzusa i postavljanja politika koje će Hrvatsku učiniti naprednom i konkurentnom europskom zemljom.

Svima je u Hrvatskoj, vjerujem, jasno da bez suštinskih reformi niti možemo iskoristiti potencijalne prednosti pridruživanja EU, niti se možemo nadati prosperitetnijem sutra. Zato očekujem, u punom smislu te riječi, reformsku godinu, u kojoj će izvršna vlast pokazati odlučnost u rješavanju godinama nagomilavanih problema s ciljem transformacije javne uprave u zaista efikasan servis građanima i gospodarstvu te izgradnje održivog ekonomskog i političkog modela. Hrvatska udruga poslodavaca će u 2013. kao svoj konkretan doprinos poboljšanju ukupne konkurentske pozicije Hrvatske pokrenuti nekoliko projekata. Konačan ishod ovisi primarno o kvaliteti suradnje s izvršnom vlasti i javnom upravom. Provođenjem seta od dvadesetak mjera usmjerenih prema pojednostavljivanju poslovanja, Hrvatska će u godini pred nama imati priliku znatno podići svoj rang na međunarodnoj listi "Doing Business" Svjetske banke. HUP će mjere predložiti, a njihovo bi usvajanje trebalo imati izravan pozitivan utjecaj na poboljšanje ukupna ulagačkog okruženja. Pokrećemo također formiranje strukturiranog sustava pregleda administrativnih prepreka poslovanju.

Tako će uskoro svaki poduzetnik i građanin biti u prilici uz stručnu pomoć HUP-a komunicirati administrativnu prepreku na koju je naišao, a na državi je da na optimalan način ukloni prepreke. Do sredine 2013. godine katalog prepreka bi se trebao početi puno brže prazniti nego puniti novim zabilježbama s terena, a poduzetnici bi trebali početi lakše disati. Očekujemo da ojačanu financijsku disciplinu u dijelu naplate poreza poprati jačanje financijske discipline u dijelu plaćanja državnog sektora u najširem smislu, što uključuje i javna poduzeća. Država mora voditi primjerom i u 2013. se godini više ne bi smjelo događati da netko ima porezni dug jer nije uspio na vrijeme naplatiti potraživanje od javnog sektora. Podržat ćemo sve najavljene napore Vlade da privatizira poduzeća u javnom sektoru, imajući na umu da je pritom uloga države u prvom redu u reguliranju tržišta, a ne u konkurenciji privatnom kapitalu. Privatizacija mora povećati efikasnost tih kompanija i poboljšati funkcioniranje tržišta na kojima se posluje i prve pozitivne efekte novih privatizacija nadamo se svakako vidjeti prije kraja godine pred nama.Sigurni smo da bi najava i provedba ovakve strategije privatizacije polučila pozitivne ocjene strane domaćih i stranih investitora, kao i rejting agencija. HUP će u potpunosti pomoći Vladina nastojanja da se izravnim akcijama, mjerama i promocijama privuku strani ulagači, jer to je prilika za maksimalno iskoristiti razdoblje odmah nakon ulaska u Europsku uniju.

Geostrateški položaj te visoko razvijena telekomunikacijska i prometna infrastruktura u Hrvatsku može privući velik broj stranih ulagača stvorimo li uvjete za profitabilno poslovanje. Jer, glavna pretpostavka za ulaganje upravo je oslobađanje od utega administrativne neučinkovitosti, pravne nesigurnosti i pretjerane javne potrošnje, kojih ćemo se, nadam se, u većoj mjeri konačno uspjeti riješiti.Ovih pet prijedloga ilustrira ono što se može vrlo brzo pokrenuti na partnerskoj osnovi, na kojoj u 2013. valja kreirati sektorske strategije. Svijet se mijenja u svim područjima: politici, tehnologiji, znanosti, medicini, okolišu, medijima, poslovanju i u našim životnim stilovima. Opća interkonekcija, novi poslovni standardi, drukčiji parametri kompetitivnosti, redefinicija bruto društvenog proizvoda, stvaranje globalnih supertržišta i snažan rast digitalnih kompanija utjecat će na sliku svjetskih poslovnih trendova u 2013. Novi, pak, tehnološki trendovi poput Clouda, ICT Marketplacea ili TeraStreama, koje upravo Hrvatski telekom uspješno implementira u svoje poslovanje, pokazuju da Hrvatska već uoči ulaska u Europsku uniju ipak ima potencijala za hvatanje brzog vlaka za budućnost. Očekujem i vjerujem da ćemo na njega uspjeti uskočiti.

* Predviđanja vodećih menadžera Poslovni dnevnik, kao ekskluzivni partner The Economista za Hrvatsku. objavio je u posebnom izdanju 'Svijet u 2013.'

Komentari (1)
Pogledajte sve

[emo_palacg]

New Report

Close