Bez popunjavanja NO-a Ledo nije funkcionalan za nagodbu

Autor: Jadranka Dozan, Suzana Varošanec , 22. svibanj 2018. u 22:01
Članica privremenoga vjerovničkog vijeća Marica Vidaković/Petar Glebov/PIXSELL

Povjerenik Peruško iskrcao je na TS sve zapisnike vijeća od kraja siječnja, zbog novih je spisa red za fotokopiranje.

U zadnjih 48 dana trajanja Lexa akteri pocesa sve više učvršćuju pozicije. Jednostrani naknadni dogovori s pojedinim vjerovnicima neprihvatljivi su vodstvu Udruge dobavljača.

Poručili su to povjereniku Fabrisu Perušku aludirajući na dogovor sa Sberbankom i novi roll-up (90 mil. eura) što povećava dug i smanjuje potencijal za buduće poslovanje. Vide to kao pogodovanje, a dodatno ih brine što bi toga moglo biti još. Osudili su i Peruškovo nedjeljno iznošenje "povjerljivih i netočnih" informacija o Francku. S druge strane, povjerenik još hvata rokove iz Lexa. Od Uprave Leda zatražio je sazivanje skupštine zbog popunjavanja NO-a, koja se treba održati za 10 dana.

Nakon ostavki Tea Vujčića i Zdravka Kačića krnji NO Leda ne može valjano odlučivati, a za nove članove predloženi su Peruškov savjetnik Zvonimir Mršić te pravnik Hido Lajtman. Skupštinu Leda ranije su zatražili i iz AZ fonda, ali nemaju "specijalne rokove", a imaju osjetljiviji dnevni red – mahom raporti o poduzetim radnjama uprave za zaštitu društva. Uz informaciju da je HOK pokrenuo disciplinski postupak protiv odvjetnika Tina Doličkog, Borisa Šavorića i Tonija Smrčeka, zbog sumnje u sukob interesa, Agrokorov proces 'okidač' je i za novu rundu usluga pravnih i ekonomskih savjetnika.

 

15 milijuna

eura procjenjuje se iznos dodatnih troškova savjetnika

To znači daljnji rast troška unatoč angažmanu od oko 140 savjetnika koji nisu jeftini. Pored toga, povod je to i za nove zaplete, čije će rješenje dati Visoki trgovački sud. Naime, TS u Zagrebu skresao je mogućnost da se pored postojećih savjetnika izvanredne uprave, novi savjetnici za potrebe vjerovnika dodatno angažiraju na trošak redovnog poslovanja koncerna. 

Izvanredna uprava se posve razumljivo na to nije žalila, ali je vijeće, jer dobavljači ustrajavaju da se nađe novo rješenje tako da dužnik plati sve savjetnike, što obuhvaća i one za superviziju nacrta nagodbe. Kako tvrde neki, trošak svojih savjetnika dobavljači sami financiraju, a ne bi se žalili da navodno nije došlo do novih okolnosti. Po njima vezane su uz dodatne troškove postupka zbog novih aranžmana sa savjetnicima od strane novog povjerenika, a procjenjuju da iznose oko 15-ak mil. eura.

K tome, iako je fokus trenutno na ovlastima i pravima privremenog vijeća, ispod radara prolazi činjenica da je povjerenik na zahtjev TS da dostavi niz papira, prvo iskrcao zapisnike sjednica vijeća od kraja siječnja nadalje. Zbog fotokopiranja novih priloga u spisu, na sudu je poprilična gužva, a upućeni navode da nije priložena cjelovita dokumentacija za tzv. roll-up, ni tablica s iznosima namirenja vjerovnika u postupku. 

Komentirajte prvi

New Report

Close