‘Bez otkaza Labud i Badel već ću 2016. učiniti profitabilnima’

Autor: Saša Paparella , 25. kolovoz 2015. u 10:30
Ante Raspudić član je Središnjeg odbora HDZ-a, od 2008. do 2010, bio je gradonačelnik Đakova/Marko Lukunić/PIXSELL

U obje tvrtke dolazi nova uprava, stvaramo sinergiju u nabavi, komercijali, računo-vodstvu, najavljuje Raspudić.

Poduzetnik Ante Raspudić, vlasnik đakovačkog Meteora, uspješne tvornice kemijskih proizvoda, potvrdio nam je kupnju tvrtki Labud i Badel d.o.o. od njihova donedavnog vlasnika Ivana Vučkovića.

"Ugovor smo potpisali 4. kolovoza, sad moramo provesti to kroz sudski registar", rekao nam je Raspudić. Ideju o povezivanju Labuda i Meteora Raspudić je Vučkoviću predočio još lani, no tada druga strana još nije bila zainteresirana pa posao nije realiziran. U međuvremenu je Labud zabilježio novih 10,6 mil. kn gubitka, a Badel se uspio spasiti od stečaja sklapanjem predstečajne nagodbe. "Kad je vlasnik odlučio prodati Labud, odmah sam se javio i dao najpovoljniju ponudu. Labud je puno stariji od Meteora i ima poznatije brendove kao što je Čarli, no Meteor zato ima ulaz na tržišta i istočne i zapadne Europe, od Rumunjske do Francuske, koja Labud dosad nije imao.

 

8milijuna

kuna mora isplatiti Badel vjerovnicima predstečajne nagodbe

Očito se dosadašnji vlasnik htio riješiti proizvodnje, pa je ponudio i Badel i Labud, što nama nije bio problem jer imamo kanale za plasman robe u trgovačkim lancima", rekao nam je Raspudić.  Kad preuzete tvrtke namjerava učiniti profitabilnima? "I Labud i Badel već će 2016. ostvarivati profit! U obje tvrtke dolazi nova uprava, planiramo uložiti u marketing i tehnološku opremljenost. Stvaramo sinergiju u nabavi, komercijali, računovodstvu. Labud su opterećivala neka povezana duštva, a počeli su gubiti i pouzdanost u isporuci naručene robe koju želimo vratiti. Imamo veliku želju za dokazivanjem jer bez nje danas nema privatnog biznisa. Morate raditi 110 posto, jer smo u podeđenom položaju prema konkurenciji sa zapada, koja se zadužuje s jedan posto kamata", kaže Raspudić.

Stalno zaposlene radnike neće otpuštati, kako se obvezao i potpisanim ugovorom, a zainteresiranima za odlazak ponudit će otpremnine. Ne planira spajanje ili premještanje proizvodnje, koja će biti u nekoliko gradova: Đakovu, Zagrebu, Sisku. Podsjetimo, prijašnji vlasnik Vučković 2011. premjestio je Badelove pogone iz Sesveta u Sisak, u tvornicu Segestica koju je prethodno kupio u stečaju. "Iako se Meteor bavi kemijskom industrijom kao i Labud, nećemo zapustiti Badel. Ispoštovat  ćemo do kraja njegovu predstečajnu nagodbu, po kojoj smo dužni vjerovnicima, dobavljačima i državi, u idućih 36 mjeseci isplatiti osam milijuna kuna duga", obećava Raspudić.

"U kemijskoj industriji dolazi do konsolidacije biznisa u cijeloj regiji. Beogradska Petrohemija je u problemima, tuzlanska Dita nestaje s tržišta. U Hrvatskoj je Saponia dominantna, oni se jedini mogu nositi s inokonkurencijom. Bilo je logično da se spoje Labud i Meteor, u našoj proizvodnji samo se jedan artikl preklapa. Jedino se tako možemo oduprijeti stranim kompanijama koje su zauzele mjesta u velikim trgovačkim lancima bez obzira na kvalitetu", rekao nam je Raspudić, ciljajući na ponekad upitnu kakvoću jeftinih proizvoda iz inozemstva. Inače, Raspudić je član Središnjeg odbora HDZ-a, od 2008. do 2010, bio je gradonačelnik Đakova. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

…neće biti odpuštanja…
…neće biti preseljenja proizvodnje…

Super!

A da li će smanjivati plaće?

New Report

Close