Bez nagodbe 63 potrošača, kreću osobni stečajevi

Autor: Suzana Varošanec , 26. svibanj 2016. u 22:00
Od 460 postupaka tek je 40 posto bilo regularno/FOTOLIA

Prijavljene obveze 191 potrošača od 190 mil. kuna tiču se 1641 vjerovnika.

Finina savjetovališta do sada su izdala 63 potvrde o neuspjelom sklapanju izvansudskog sporazuma u postupku prema Zakonu o stečaju potrošača, koji prethodi sudskoj fazi. Kako je ta potvrda zakonska pretpostavka da se prezaduženi građani mogu obratiti sudu, pouzdan je znak da nam stižu prvi osobni stečajevi, kažu stručnjaci.

Finina savjetovališta do 23. svibnja evidentirala su 460 novih  predmeta, ali svega ih je 40% regularnih: naime, dužnici su prijavili obveze i naveli vjerovnike. Većina ih to nije učinila, navodno iz neznanja, pa se ti postupci još ne mogu voditi. Prijavljene obveze 191 potrošača, pak, iznose 190 mil. kn i tiču se 1641 vjerovnika, a očito nije riječ samo o dugovima za režije.

Iako je u prvoj fazi broj odbijenica visok – trećina postupaka okončana je debaklom nagodbe, za mnoge je potvrda očekivanja kako se vjerovnici neće htjeti dogovarati s dužnicima građanima, posebice ne s onima koji nemaju imovine. Trebalo je razmišljati o iznimci u proceduri, kaže jedan član radne skupine za izradu zakona, koji nije želio da ga imenujemo. Rješenje je, kaže, u intervenciji u zakon kako bi dužnicima bez imovine omogućili da preskoče izvansudski postupak i izravno zatraže osobni stečaj. 

Komentirajte prvi

New Report

Close