‘Bez LAG-ova ne možemo do 2,4 milijarde eura’

Autor: Poslovni dnevnik , 16. veljača 2017. u 21:59
Potpisivanje ugovora s 54 LAG-a

U Ministarstvu poljoprivrede potpisani ugovori kojima 54 lokalne akcijske grupe dobivaju 463 milijuna kuna.

Dodjeljujemo novac LAG-ovima, a onda oni raspisuju natječaje i dodjeljuju ga za projekte na svom području. Znači, ne radimo to mi iz Zagreba, nego za područja općina to rade oni koji najbolje poznaju probleme.  

Tim je riječima ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, prilikom potpisivanja ugovora s 54 lokalne akcijske grupe (LAG-a), opisao važnost  potpore teške ukupno 463 milijuna kuna iz Programa ruralnog razvoja. Dodao je kako je riječ o iznimno velikom novcu, no da je od iznosa puno važnije da je to pravi način decentralizacije EU-ovih sredstava. Pojasnio je kako je u Programu ruralnog razvoja ostavljeno tri posto ukupne "omotnice" upravo za razvoj LAG-ova te da je riječ o prvim sredstvima na temelju natječaja na koje su se LAG-ovi javili.

A javilo ih se 55, a za 54 je novac odobren i oni su u prosjeku dobili oko osam milijuna kuna. Upitan mogu li ovakvi projekti zaustaviti odlazak mladih iz ruralnih područja Tolušić je rekao kako oni sami nisu dovoljni, ali da bi rezultata ipak moglo biti uz dobru državnu politiku i iskorištavanje svega raspoloživa novca iz EU-ovih fondova. Pojasnio je kako su LAG-ovi udruge koje obuhvaćaju područja više općina i tamo provode strategiju razvoja.

Oni će radi raspodjele dobivenog novca provoditi natječaje i dodjeljivati sredstva. Ministar priznaje da od LAG-ova očekuje puno te dodao: "Bez LAG-ova, bez županijskih i lokalnih razvojnih agencija, bez privatnih konzultanata i svih ostalih koji rade na EU priči nećemo moći povući sav novac odnosno 2,4 milijarde eura koje nam stoje na raspolaganju."

Komentirajte prvi

New Report

Close