"Besplatne knjige 
su OK, ali da je sreće, kupili bi se tableti"

Foto: Damir Špehar / Pixsell Foto: Damir Špehar / Pixsell

Roditeljima će to biti veliko olakšanje, ostat će nam novca za druge stvari za školovanje.

Istaknuvši da je obrazovanje prioritet, gradonačelnik Milan Bandić već je sada pripremio roditelje učenika osnovnih i srednjih škola – udžbenike za sljedeću školsku godinu neće morati plaćati, oni će učenike čekati već prvog dana nove školske godine, a novac za njih bit će osiguran u proračunu.Besplatni, kako to govori gradonačelnik Bandić, nisu, ali tako osigurani oduševljavaju roditelje i učenike – kućni budžeti u rujnu tako će ostati veći i za dvije tisuće kuna, koliko koštaju knjige.

Naročito zadovoljni mogu biti roditelji djece koja pohađaju neku od dvadeset gimnazija, 35 strukovnih i jednu umjetničku srednju školu, a koji su knjige lani morali kupovati – od plaćanja su bili izuzeti samo oni s troje ili više djece i obitelji teškog socijalnog statusa.I dok je lani u proračunu za nabavu udžbenika za srednjoškolce iz navedenih kategorija izdvojeno šest milijuna kuna, ove godine proračunom je predviđeno 14 milijuna kuna za nabavu udžbenika baš svim srednjoškolcima.

Taj iznos nedostatan je, a rebalansom proračuna morat će se osigurati novi iznos. I dok Bandić ovaj potez drži nužnim, oporbenjaci su mišljenja da Grad mora ulagati u tablete i poboljšanje školskog standarda, a knjige nabaviti samo socijalnim kategorijama.

– Da je prave sreće, svi bi imali tablete s kojih bi učili, a kad su već klasični udžbenici, to su njihovi udžbenici za novac njihovih roditelja. Ništa nije besplatno, sve građani plaćaju, a pitanje je treba li poklanjati bogatima – poručio je Davor Bernardić, šef zagrebačkog SDP-a. Da knjige treba kupovati, ali učenicima uložiti u učionice, pametne ploče, dvorane i igrališta smatra je i zastupnica Margareta Mađerić (HDZ).

– Knjige nisu besplatne, Zagrepčani ih plaćaju kroz poreze i prireze. Ako ih već i plaćaju, one bi se na kraju školske godine trebale vraćati jer cilj je čuvanje knjiga. Zalažem se da se knjige kupuju, a planirani novac ulaže u podizanje školskog standarda – poručila je Margareta Mađerić. Učenicima su se knjige dosad u Bandićevu mandatu šest godina plaćale iz proračuna.

Komentari (10)
 • Moller
  Moller 17:00 11.5.2015.

  ove školske godine ‘14/’15 željko jovanović zmaj, izbio je roditeljima na obvezi kupovanja novih udžbenika, između 250-300 mil.kn, da bi dobili gotovo identične udžbenike, nimalo lakše i tiskane na lošijem papiru, lakše se raspadaju, s nešto izmjenjenim redoslijedom stranica, e sada neka mi netko kaže koliko se moglo za taj iznos kupiti tableta ili bilo što drugo djeci, nitko u Saboru ne postavlja pitanje, kome su otišli novci i tko je odgovoran za takve postupke

 • miami
  miami 14:49 11.5.2015.

  Kolega fantom…prestani mi predavati kolegije iz psihologije…mogla bi sa svojom diplomom i ja tebe nešto neučiti….
  nemoj nas zamarati..

  ako imaš neki primjer iz prakse , napiši ga, / ako uopće imaš djecu. /

  Kaskamo jedan razerd PREBRZO …. Gradivo premjestiti minimalno
  JEDAN RAZRED UNATRAG- tako da djeca II razreda uče gradivo iz I,
  itd,itd,,i to im je previše….

  a sad, hoće li pisati po pločicama kamenčićima, ili klizit po tabletima… nebitno..

 • Fedor19
  Fedor19 9:17 11.5.2015.

  Upravo mi je crko tablet, nakon 1 godine povremenog korištenja,toliko o tome.

Pogledaj ostale komentare na temu
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!
Pregled dana
Pogledaj sve