Bernardić: legalizirati status građana u gradskim stanovima

Autor: Poslovni.hr/Hina , 22. prosinac 2014. u 12:30
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek obećala je tijekom aktualnog sata da će se tim pitanjem pozabaviti sustavnije kako bi se učinovitije moglo raspolagati gradskom imovinom.

Potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) predložio je u ponedjeljak na skupštinskoj sjednici da se, radi povećanja prihoda u gradskoj blagajni, legalizira status građana koji borave u gradskim stanovima te upozorio da Gradska uprava već dvije godine nije podnijela izvješće o stanju gradske imovine.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek obećala je tijekom aktualnog sata da će se tim pitanjem pozabaviti sustavnije kako bi se učinovitije moglo raspolagati gradskom imovinom.

Saša Molan (SDP) izrazio je zabrinutost što gradski zastupnici nisu dobili izvješće o nalazu državne revizije za 2013. u kojem je dano uvjetno mišljenje, a pobrojane su i brojne nepravilnosti u računovodstvenom poslovanju i u postupcima javne nabave te naglasio da se o tim izvješćima raspavlja u gotovo svim gradskim vijećima u Hrvatskoj, ali ne i u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. "Je li to neznanje ili namjera?", upitao je, a Švaljek mu je odgovorila da se to izvješće može naći na Internet stranicama Državne revizije.

"Namjera u gradskoj upravi je da 'otvorimo' proračun građanima i zastupnicima, pa ćemo uskoro izraditi posebnu web stranica o proračunskom procesu", najavila je.

Molan je izrazio nezadovoljstvo takvim odgovorom, kao i njegov stranački kolega Zvane Brumnić, rekavši da se, "skrivajući se iza propisa, ne odgovara na pitanja." Pitao je i zašto su SDP-ovi prijedlozi na proračun ocijenjeni općenitim pa i nepotrebnim.

"Neki prijedlozi su dobri i kvalitetni, no nisu dani u obliku amandmana i teško ih je pretočiti u proračun", odgovorila mu je Švaljek.

Brumnić je "potegnuo" i pitanje zbrinjavanja glomaznog otpada čudeći se kako je zamjenica gradonačelnika mogla reći da je to pitanje rješeno.

Pojasnila je kako je u medijima rekla da će se privremenim odlaganjem u skladište Robnih terminala to pitanje riješiti do Božića. Ujedno je apelirala na građane da na deponij u Oboju pored plinske stanice, gdje su već imali "40 odvoza" otpada, građani ne dovoze novi.

Na kaos u zagrebačkom taksi prijevozu upozorio je Dan Špicer (SDP). Reako je kako je prije četiri godine liberalizirano taksi tržište i da od tada Zagrepčani imaju jeftiniji prijevoz, ali da je nakon toga nastao kaos koji nitko ne kontrolira.

"Divlji taksisti varaju, muljaju, prenaplaćuju, imaju lažne cjenike, a izgleda da to nitko ne kontrolira. Na taksi stajalištima u centru grada gotovo je nemoguće naći firme s dozvolom. Ondje su oni koji dozvole dilaju, protuzakonito iznajmljuju, a taksi oznake su im gotovo jednake onima koji voze jeftinije. Žute table koriste i taksisti koji su uhvaćeni u prekršaju", naveo je.

Upitao je kad će na sjednicu doći izvješće koliko je Komunalno redarstvo izdalo rješenja za uklanjanje nedostataka, koliko je bilo prekršajnih postupaka, naloga i novčanih kazni te koliko je dozvola oduzeto.

"Što se po tom pitanju napravilo kako bi se zašititili građani, gosti i turisti, ali i vozači koji pošteno zarađuju svoj kruh?", upitao je.

Švaljek mu je odgovorila da je taksi prijevoz dobar primjer javne usluge koju pruža privatni sektor, ali i dodala da Komunalno redarstvo nadzire dio usluga odnosno cjenike kod prijevoznika, dok druge vrste inspekcije radi Državni inspektorat i policija.

Dominik Etlinger (SDP) upitao je koliko su koštali naknadni popravci i nadogradnje u Mesničkoj ulici, no to će dobiti "napismeno".

Bilo je riječi i o Društvu hrvatskih književnika, za što se zanimao Alen Ostojić (HSLS). "Živimo u društvu u kojem vlasnička prava ne smiju biti povrijeđena i tu nema dileme. Privatni vlasnik jednog dijela ne može u ovoj konstelaciji ostvariti svoja prava, dok je drugi vlasnik u ovom trenutku predmet povrata nacionalizirane imovine", rekla je Švaljek i dodala da Grad Zagreba upravlja tim prostorom, ali da će taj prostor najvjerojatnije pripasti državi.

Ivan Ćelić (HDZ) upitao je zašto je zastupnik Ante Dodić (Lista M. Bandića) zaposlen u Gradskoj plinari na novo radno mjesto i hoće li to mjesto biti ukinuto po novoj sistematizaciji. "Zašto se takve se stvari dešavaju preko noći. Možda i zbog toga da glasa za proračun?", upitao je, a privremena upraviteljica Holdinga Danijela Franić rekla je da se ništa ne događa preko noći i da je sve učinjeno sukladno zakonu i propisima.

Pero Semren (HDZ) problematizirao je zapošljavanje kćeri odvjetnika Ante Nobila u Turističkoj zajednici grada Zagreb.

Komentirajte prvi

New Report

Close