Beč ponovno najbolji grad za život: Provjerite gdje se smjestila hrvatska metropola

Autor: Poslovni.hr , 14. ožujak 2017. u 08:36
Foto: Borna Filic/PIXSELL

U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš…

Glavni grad Austrije, Beč još jednom je prvi po kvaliteti života na tradicionalnoj listi gradova američke tvrtke Mercer, koja hrvatsku prijestolnicu Zagreb navodi kao 98. najugodniji grad za život.

Na Mercerovoj listi se nalazi 231 grad. Prvo mjesto već osmu godinu uzastopce drži Beč, dok je na posljednejm mjestu ponovo Bagdad.

U istraživanju se uspoređuje četrdesetak raznih čimbenika kao što su politička stabilnost, infrastruktura, zdravstvena skrb, obrazovanje, kriminal, rekreacija, kultura, okoliš… 

Beč je ponovo najbolji zbog zbog svoje jake kulturne scene, kvalitetne zdravstvene skrbi, umjerenih cijena stanovanja i jeftinog gradskog prijevoza.

Na drugom mjestu je Zurich, treći je Auckland, četvrti Munchen, a peti Vancouver. U TOP 10 su i Dusseldorf, Frankfurt, Ženeva, Kopenhagen i Basel.

Globalni centri kao što su London, Pariz, Tokio i New York nisu niti među prvih 30. Pariz je na 38. mjestu, London je 40., New York na 44. mjestu, a Tokio je 47. 

Na ljestvici najboljih gradova za život našao se i Zagreb, koji drugu godinu uzastopce zauzima 98. mjesto. Od susjednih zemalja, Ljubljana se nalazi na 76. mjestu, Beograd je 138., a Sarajevo drži 159. poziciju.

Od azijskih gradova najviše je rangiran Singapur na 25. mjestu, dok je od američkih gradova najviše San Francisco na 29. poziciji. U Africi najugodniji grad za život je južnoafrički Durban na 87. mjestu..

Pet najgorih gradova za život su Khartum (Sudan), Port au Prince (Haiti), Sana (Jemen), Bangui (Srednjoafrička Republika) i Bagdad (Irak)

Komentirajte prvi

New Report

Close