BDP raste do 3%, nezaposlenost ispod 11%

Autor: Poslovni dnevnik , 19. prosinac 2017. u 21:59
Čelnik Kluba glavnih ekonomista HUB-a H. Stojić

HUB objavio rezultate ankete glavnih ekonomista šest najvećih banaka.

Ostvare li se najoptimističnije prognoze, domaće će gospodarstvo u 2018. rasti 3%, dok najpesimističnija predviđanja govore o plusu BDP-a od 2,3 posto.

Ova su predviđanja iznijeli glavni ekonomisti šest najvećih banaka koje posluju na našem tržištu, a jučer ju je objavilo strukovno udruženje. Hrvatska udruga banaka kroz ovu je anketu iznijela i ključne razloge za takve ocjene analitičara.

Prvi je to što će konačna rješenja u Agrokoru značiti restrukturiranje operativnog poslovanja u i oko koncerna, što je dugoročno vrlo pozitivno, ali kratkoročno može značiti nešto više otpuštanja. Drugi je to što se rast osobne potrošnje 2017. dijelom može zahvaliti poreznoj reformi čiji se inicijalni efekt iscrpio i osobna će potrošnja nastaviti rasti normalnim, dugoročno održivim tempom koji je sporiji od 3,5% na godinu.

Ekonomisti očekuju znatan doprinos rastu BDP-a od rasta investicija (6%), u odnosu na vrlo mali od rasta državne potrošnje (1,6%). Tu je i važna uloga izvoza  (5,7%), no njegov će doprinos, kažu, poništiti brži oporavak uvoza (7%). Deficit opće države predviđaju na 0,8% BDP-a, javni dug na razini od 77,9% BDP-a, a nezaposlenost bi, vjeruju, trebala pasti ispod 11 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close