BDP još pod utjecajem političke krize

Autor: Poslovni dnevnik , 12. rujan 2016. u 22:00
Ravnateljica EIZ-a Maruška Vizek/Slavko Midžor/PIXSELL

U drugom dijelu godine očekuje se slabiji rast hrvatskog gospodarstva.

Nova ravnateljica Ekonomskog instituta Zagreb (EIZ) Maruška Vizek procjenjuje kako se u drugom dijelu godine može očekivati usporavanje gospodarskog rasta, što već signaliziraju neki pokazatelji, dok je za jači rast potrebno da se politički procesi povuku iz gospodarskih i puste tržišnim silama da odrađuju svoj posao.

"Brojke oko rasta BDP-a u drugom kvartalu nelogične su i čudne, jer je rast ukupne bruto dodane vrijednosti (BDV), koja čini najveći dio BDP-a, definitivno usporio u odnosu na prvi kvartal i iznosio je 2,5 posto", komentira Vizek. To znači da je izvor rasta BDP-a u drugom kvartalu morao doći ili iz više plaćenog PDV-a ili je rast podigla isplata subvencija.

Institut je u petak objavio da je vrijednost CEIZ indeksa u trećem tromjesečju niža u odnosu na prethodno tromjesečje, što upućuje na usporavanje poslovne aktivnosti. Objavio je procjenu da bi stopa rasta realnog BDP-a u trećem tromjesečju u odnosu na lani mogla iznositi 2,2 posto. Vizek ističe da će na BDP u drugom dijelu godine i dalje utjecati neizvjesnost koju donosi politička kriza, iako su relativno dobri pokazatelji kompanija, pa i BDP-a zadnjih kvartala dijelom rezultat i manjeg uplitanja politike u ekonomiju. Novoj Vladi Vizek pak poručuje da gospodarstvu ne trebaju česte porezne promjene.

Komentirajte prvi

New Report

Close