BDP bi nam mogao porasti za oko tri posto

Autor: Darko Bičak , 28. svibanj 2017. u 21:59
Promet u trgovini raste već 31 mjesec zaredom/Marko Jurinec/PIXSELL

Ovoga se tjedna očekuje prva procjena rasta gospodarstva državne statistike.

Procjene su da je hrvatsko gospodarstvo u prvom tromjesečju poraslo više od tri posto, stoji u analizi koju je Hina napravila anketiranjem domaćih ekonomskih analitičara.

Analiza je napravljena u povodu izvješća Državnog zavoda za statistiku (DZS) koji bi tijekom ovog tjedna trebao objaviti prvu procjenu bruto domaćeg proizvoda. Analitičari smatraju da bi BDP trebao porasti zahvaljujući snažnom rastu osobne potrošnje i izvoza.

Procjene rasta im se kreću od 2,3 do 4,2 posto. Bit će to već 10. tromjesečje zaredom kako BDP raste, ali sporije nego u prethodnom, kada je gospodarstvo poraslo 3,4 posto, najviše još od prvoga kvartala predrecesijske 2008. godine. Hinin izvor tako ističe da osobna potrošnja podršku pronalazi u poreznom rasterećenju dohotka, rastu plaća, stabilizaciji na tržištu rada i nižim troškovima financiranja.

Naime, promet u trgovini na malo na godišnjoj razini raste već 31 mjesec zaredom, što nije zabilježeno od kada DZS vodi te podatke. No, nitko se ne usuđuje procjenjivati što će za naredno razdoblje značiti kriza Agrokora koji veže oko 2000 tvrtki i čija prodaja čini oko 15 posto BDP-a. 

Komentirajte prvi

New Report

Close