Bauk: HDZ-ova infrastruktura bolje odradila posao

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. travanj 2013. u 09:44
Photo: Goran Jakus/PIXSELL

SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk večeras je poraz koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a na izborima za Europski parlament protumačio kao potvrdu da je HDZ-ova stranačka infrastruktura u ovom trenutku očito odradila bolji posao.

SDP-ov ministar uprave Arsen Bauk večeras je poraz koalicije SDP-a, HNS-a i HSU-a na izborima za Europski parlament protumačio kao potvrdu da je HDZ-ova stranačka infrastruktura u ovom trenutku očito odradila bolji posao.

Nakon objave izbornih rezultata Bauk je novinarima u SDP-ovoj središnjici izjavio kako su izbori s tehničke strane pokazali volju onih koji su na izbore izašli, te da su u tom smislu izbori prošli dobro, a da u rezultatskom smislu spada među one koji su nezadovoljniji.

Upitan kako komentira izborni rezultat i slab odaziv birača Bauk je kazao: "Slab odaziv je očekivan, doduše ne ovako slab, i stranačka infrastuktura našeg suparnika u ovom je trenutku odradila bolji posao".

Kao glavne političke implikacije ovih izbora označio je to da podatak – po kojemu je oporbena koalicija HDZ-a, HSP-a dr. Ante Starčević i Bloka umirovljenici zajedno ponovila svoj rezultat s parlamentarnih izbora uvećan za 2 posto (oko 29 posto), dok je koalicija vladajućih stranaka SDP-a, HNS-a i HSU-a, koja se izlaskom IDS-a iz koalicije razdvojila na dvije liste, dobila nešto manje glasova – svjedoči i potrebi da politička ljevica treba zajedno raditi da bi ostvarila bolji rezultat.

Razlog velikog broja nevažećih listića Bauk vidi u tome da se na ovim izborima biralo na drugačiji način, drugačiji nego na parlamentarnim izborima gdje se zaokruživala samo jedan broj.

Na idućim europskim izborima za godinu dana birači će se, uvjeren je, bolje snalaziti i lakše će im biti birati, izrazivši nadu da će tada i odaziv biti veći.

"Za nas je nova bitka 2014. na europskim izborima. Valjda ćemo uspjeti pobijediti s većom razlikom nego što su oni danas nas", poručio je.

Veći odaziv Bauk priželjkuje i na predstojećim lokalnim izborima za nešto više od mjesec dana. "Očekujem na lokalnim izborima barem dvostruko veći odaziv i obzirom na tijesan rezultat naravno da veći odaziv može značajno promijeniti ukupan izborni rezultat i dojam o lokalnim izborima. To je nova bitka, novi dan i nova izborna utrka", naglasio je.

Bauk je istaknuo kako vladajuće stranke primaju na znanje i činjenicu da je Ruža Tomašić, čelnica HSP-a dr. Ante Starčević koja se kandidirala na HDZ-ovoj listi, na europskim izborima dobila najviše glasova.

"Očito je ta retorika bila prihvatljiva jednom dijelu glasača, a s druge strane one koji su protiv takve retorike nije motivirala da izađu na izbore", kazao je Bauk.

Upitan nije li to znak da su birači sve nezadovoljniji politikom Vlade pa se radikaliziraju, ministar je odgovorio kako nešto manji rezultat koji su, u odnosu na parlamentarne izbore, osvojile vladajuće stranke i nije toliko radikalno smanjenje.

Komentirajte prvi

New Report

Close