BAT podnio četvrtu prijavu protiv TDR-a

Autor: Danijela Jozić, VLM , 03. kolovoz 2011. u 22:00

Olgica Spevec je utvrdila da je TDR ograničavao konkurenciju u prošlosti, a sad se može baciti na prijave koje čekaju u ladici: malih trgovaca i JTI-a

Agencija za tržišno natjecanje (AZTN) donijela je u srijedu rješenje kojim se utvrđuje da je rovinjska Adris grupa, točnije njezina duhanska tvrtka TDR, u razdoblju od kolovoza 2004. do prosinca 2010. ograničavala i kršila tržišno natjecanje. Agencija će optužni prijedlog podnijeti nadležnom prekršajnom sudu, koji ukoliko potvrdi njezino rješenje, može Adrisu odrediti novčanu kaznu od čak 268 milijuna kuna! To je iznos maksimalne kazne koja se obračunava: do 10 posto od ukupnih prihoda za 2003. godinu (računa se godina prije počinjenja zlouporabe).

AZTN je, kako se navodi, neosporno utvrdio da je TDR stvarao mrežu tzv. isključivih kupaca i time isključivao ili ograničavao konkurenciju. Takva je poslovna politika bila uglavljena u sporazumima u kojima je TDR-ovim kupcima bila nametnuta dodatna obveza da cigarete nabavljaju samo ili uglavnom od njih radi čega su ih i financijski nagrađivali određenim rabatima (tzv. “rabatima vjernosti”). Također, dodatni rabati i marketinška naknada utvrđeni su kod više od 90 posto svih ključnih TDR-ovih kupaca čime je proizveden učinak njihova vezivanja upravo za cigarete iz Rovinja. Paralelno sa spomenutim rješenjem, u srijedu se dogodila i još jedna stvar: British American Tobacco (BAT) podnio je AZTN-u svoju četvrtu po redu prijavu protiv TDR-a upravo zbog narušavanja tržišnog natjecanja. Ta je multinacionalka bezuspješno protiv TDR-a od 1999. godine pokretala prijave (zadnja je bila 2006. godine). Točnije, Agencija je tijekom tih postupaka utvrdila da TDR jest prekršio tržišno natjecanje, ali do kažnjavanja na prekršajnom sudu nije došlo zbog zastare.

“Točno je da smo predali prijavu i to opet činimo iz dva razloga. Nedvojbeno približavanje i skori ulazak u Europsku uniju može utjecati na uspostavljanje slobodnog tržišnog natjecanja u Hrvatskoj. Drugi je razlog nedavno lansiranje naših novih cigareta. Postoji, naime, veliki broj trgovaca koji nam i prije otpočinjanja pregovora kažu da bi željeli poslovati s nama, no da to iz već poznatih razloga još uvijek ne mogu…P itamo se kad će vlasnik trgovine konačno postati vlasnik svoje trgovine? Istina ima onih koji su taj korak već učinili”, kaže nam Tomislav Fućkar, regionalni menadžer BAT-a. Upravo je ta multinacionalka godinama bila najžešći oponent TDR-u jer je čak bila izgradila i tvornicu u Zadru, no zbog nemogućnosti jačeg izlaska na prodajna mjesta, proizvodnja je preseljena u Srbiju.

Nakon skupine malih trgovaca, te multinacionalke Japan Tobacco Imperial (JTI) ovo je treća prijava AZTN-u tijekom ove godine kojom se ”stišće” obruč oko TDR-a. Moguće je da će Agencija sve tri prijave promatrati zajedno s obzirom da se kroz sve tri upozorava na sličnu problematiku. Ono što je važno jest da Agencija prema novom zakonu koji je donesen prošle jeseni, u ova tri slučaja može sama kazniti TDR, dakle bez da o tome odlučuju prekršajni sudovi.

U slučaju najsvježijeg rješenja antimonopolske agencije od srijede – predmet će se voditi prema starom zakonu i o kazni će opet odlučivati prekršajni sud. Vrijeme zastare za razliku od ranijih dvije je četiri godine pa će nekakva sudska odluka ipak biti donesena. Vjerojatno je i da TDR-u neće biti određena odmah najveća kazna u visini od 10 posto prihoda, nego manja od dva do tri posto. No, ovogodišnje bi prijave, ukoliko Agencija utvrdi kršenje zakona, već mogle značiti i brže donesenu, ali i veću kaznu.

Adris: Globalni igrači pritišću naše krhke strukture!

U Adris grupi kažu da poštuju odluku AZTN-a, ali i dodaju: “Smatramo da je naše poslovanje u potpunosti u skladu sa zakonima i pozitivnim propisima Republike Hrvatske, stoga ćemo se žaliti na odluku nadležnim institucijama. Ne možemo se oteti dojmu da je i u slučaju TDR-a grubi pritisak globalnih kompanija na krhke strukture naših institucija bio odlučujući”. Riječ je o razdoblju naglih i učestalih promjena zakonodavstva u Hrvatskoj koje uređuje i našu, duhansku problematiku, napominju u Adrisu, dodajući da je “TDR je činio sve da svojim tržišnim djelovanjem prati navedene promjene koje su, pod pritiskom globalnih kompanija, nerijetko bile protiv domaćih proizvođača i na štetu hrvatskog gospodarstva”.

Komentari (12)
Pogledajte sve

…i BAT je zapošljavao u Zadru dok Adris to nije raz..bao.
Uostalom da živimo u uređenoj državi ne bi morao pola grada prevaliti da kupim kutiju Camela (JT).
Pa zar će meni Adris diktirati koje ću cigarete pušiti.
Sada im to sve dolazi na naplatu, a i još nekima će..

TDR i Adris su tvrtke koje zapošljavaju, koje investiraju u svoje zaposlenike, koje otkupljuju duhan od domaćih proizvođača. A što rade stranci? Dovedu svoj proizvod koji su napravili od duhana koji je čisto smeće, prodaju ga raji koja se fura na elegantno i fora i europski i ekskluzivno, i svu zaradu odnesu vani. E pa dragi moji, tako nama država ide u propast.

neugodni i nepristojni nadmeni itd. to stoji uz sve one koji su kao tržišni igraći a pozicija im je proistekla iz politićkog protekcijonizma pa je na toj osnovi izgubljena veza sa tržištem i potreba za planskim i sistemskim pristupom održavanja servisiranja hranidbenog lanca u stvaranju dobiti
moć proizlazi iz pozicije
kapital iz manipulacije
stoga i razumijem navode kao i već izlizanu parolu HR tvrtke kvazi ulaganja odbrane radnih mjesta/i banke su hrvatske zar ne/ zagrebimo ozbiljno i pošteno po HR tvrtkama procesno i financijski što će nam isplivati držimo se zakonitosti pa kakva da je ta regulativa

Mafolo / Nedjelja, 17.10.2010. – 19:38. Da biste komentirali, morate se prijaviti ili registrirati
Plinijo nedaj se! Ti si naš vođa! Neka te ovi objedi ne diraju. Bitno je da te narod voli i podržava.
Karmelo Rovigno / Nedjelja, 17.10.2010. – 19:37. Da biste komentirali, morate se prijaviti ili registrirati
IvaneBencicu, pitam se dali pišete kao Cuccurinov plaćenik, kao neinformirani građanin ili šta? Prošetajte malo do Rovinja ili Vodnjana pa propitajte malo ljude prije nego što branite nasilnike. A što se točno dogodilo: face iz Tdr-a na čelu sa Vlahovićem i Cuccurinom su devedesetih naveliko švercali cigarete na području balkana ( njima rat nije smetao već im je pomogao). Državni inspektori su prilikom očevida u hodniku podruma stare tvornice Tdr-a pronašli 1.300.000 markica za kutije cigareta a koje su sve imale isti serijski broj (!!!!) što je isto kao da je nađeno 1.300.000 novčanica sa istim serijskim brojem, takve novčanice bi bile dakako falsifikati. Tdr je te falsifcirane markice izradio za kutije cigareta koje su bile namijenjene švercu u BiH i Srbiju( dakako sa takvim markicama se ne plaća nikakvo davanje državi). Sada slijedi još gori dio: za taj kriminal se može okriviti Uprava ( jedan od članova je bio Cuccurin)…a što je taj isti Cuccurin napravio da bi to spriječio, pronašao je žrtvu, zaposlenika Tdr-a ( iz Vodnjana, gospodin/žrtva ima prezime na R., puno rovinjaca i vodnjanaca znaju o kome je riječ) i batinama i prijetnjama smrću naveo na to da zaposlenik izjavi kako je bio umiješan u šverc cigareta. Epilog je taj da je stradao nevin čovjek ( kasnije se to i pokazalo) a daljnje istraživanje o tom slučaju je zaustavljeno zbog čvrstih veza Tdr/Adris sa državnim vrhom. Treba još reći i to da je inspektoru koji je pronašao krivotvorene markice život pretvoren u pakao…..okrivljen je ( a kasnije oslobođen) za slučaj u kojem nije ni bio umiješan, izgubio je posao, prijetilo mu se da bi ipak na kraju uspio dokazati da je nevin ( nakon nekoliko godina kalvarije). ”Dragi moj” IvaneBencicu razmislite malo prije nego što branite kriminalce i nasilnike, pa iako ste njihov plaćenik koji piše komentare, razmislite malo koliko je moralno pljuvati po ljudima čiji su životi bili uništeni od takvih kriminalaca i nasilnika…..od onog prljavog novca kojeg i zaradite tim svojim plaćeničkim komentiranjem nećete imati sreće. By Rovinjac

New Report

Close