Barišićev prijatelj u torbi nosio u Njemačku novac za HDZ-ov BMW

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. prosinac 2012. u 19:55
Photo: Daniel Kasap/PIXSELL

U nastavku suđenja u slučaju Fimi medija svjedok Anđelko Gavranović potvrdio je danas da je 2004. u HDZ-u preuzeo crnu kožnu torbu s 300.000 eura i predao je u Njemačkoj za kupovinu blindiranog BMW-a za HDZ.

U nastavku suđenja u slučaju Fimi medija svjedok Anđelko Gavranović potvrdio je danas da je 2004. u HDZ-u preuzeo crnu kožnu torbu s 300.000 eura i predao je u Njemačkoj za kupovinu blindiranog BMW-a za HDZ.

Gavranović je na zagrebačkom Županijskom sudu ispričao da ga je bivši ravnatelj Carinske uprave i HDZ-ov rizničar Mladen Barišić, kojeg poznaje više od 20 godina, tražio da "usput nešto ponese" u Muenchen. Pristao je pa je u središnjici HDZ-a na hodniku od Barišića preuzeo torbu i odnio je u Njemačku.

Torbu je trebao predati Franji Tomiću u njegovom uredu ali mu je jedan čovjek rekao da se novac ne može tu preuzeti pa ga je predao u tvornici BMW-a.

Iako je danas prvo rekao da pritom nije ništa potpisao, Gavranović je naknadno potvrdio istinitost iskaza iz istrage u kojem je kazao da je nešto potpisivao i da je vidio da se radi o blindiranom vozilu.

Ispričao je da je u HDZ-u bila gužva kad je došao preuzeti torbu pa se nije mogao sjetiti koga je sve vidio, no prisjetio se da je tamo bio bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader.

Tvrdi da iz pristojnosti nije gledao što se u torbi nalazi i da je tek nakon što je predao torbu na blagajni u tvornici BMW-a vidio da je riječ o 300.000 eura.

Bivši državni tajnik i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Miljenko Radnić koji je bio zadužen za sigurnost štićenih osoba posvjedočio je da je 2004. tadašnjem premijeru kazao da je postojeći sustav neprikladan te da bi trebalo nabaviti blindirano vozilo. Sanader mu tada nije ništa rekao, no kasnije ga je nazvao i kazao da će HDZ kupiti vozilo i dati ga MUP-u na raspolaganje.

Po riječima svjedoka, Sanader nije htio koristiti službeno vozilo MUP-a uz objašnjenje da ga ne želi koristiti za stranačke potrebe.

Radnić tvrdi da se osobno protivio da BMW bude srebrni jer su u štićenoj koloni koriste uvijek crna vozila.

Rekao sam da se time detektira vozilo sa štićenom osobom ali je sve ostalo na tome, kazao je svjedok. Nije znao odgovoriti tko je odlučio da automobil bude srebrene boje.

Iako je prvo tvrdio da s Barišićem nije razgovarao o plaćanju BMW-a, nakon što mu je pročitan iskaz iz istrage kazao je kako je točno da mu je rečeno, a misli da je to bio Barišić, da je novac za kupnju vozila prikupljen iz donacija članova HDZ-a iz inozemstva.

Iz dokumentacije vozila zaključio je da je HDZ vlasnik vozila.

Radnić se prisjetio da je s Barišićem razgovarao o troškovima vozila i da je imao primjedbu na snagu motora ali, tvrdi, nije znao da se ide u nabavku drugog blindiranog vozila kojega je navodno 2008. Sanaderu kupio Robert Ježić.

Sanader se jutros pojavio na suđenju, nakon što mu je jučer pozlilo zbog čega je bio odvezen na pregled u zatvorsku bolnicu, a potom vraćen u Remetinec. Njegova braniteljica Jadranka Sloković rekla je da Sanader ima zdravstvenih problema povezanih s povišenim krvnim tlakom i srčanim problemima te da će biti podvrgnut pretragama, čije rezultate očekuju za tjedan dana.

Suđenje se nastavlja 8. siječnja za kada je pozvano sedmero svjedoka.

Komentirajte prvi

New Report

Close