‘Barišić je slovio kao moćan čovjek’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 10. listopad 2012. u 14:16
Mladen Barišić (PXL)

Bivši predsjednik Uprave CROSCO-a Bojan Milković posvjedočio je danas na sudu da je za kompaniju kojoj je bio na čelu u dva navrata tražio pomoć od bivšeg HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišića koji je slovio kao moćan čovjek.

Bivši predsjednik Uprave CROSCO-a Bojan Milković posvjedočio je danas na sudu da je za kompaniju kojoj je bio na čelu u dva navrata tražio pomoć od bivšeg HDZ-ov rizničar i šef carine Mladen Barišića koji je slovio kao moćan čovjek.

Na suđenju HDZ-u, bivšem premijeru i čelniku te stranke Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju "Fimi media" Milković je rekao da je optuženog Barišića upoznao preko kolege iz tvrtke Mladena Bradača koji je bio dobro pozicioniran u HDZ-u jer je njegova supruga radila zajedno sa suprugom bivšeg premijera.

Kompanija CROSCO je 2005. stajala loše i gomilali su joj se dugovi pa je uprava odlučila nešto poduzeti, a ključ u tome, po svjedokovim riječima, bio je Bradač koji je dogovorio sastanak s članom Uprave INA-e Josipom Petrovićem, nakon čega je Milković postao predsjednik Uprave CROSCO-a.

Svjedok je ispričao kako je Bradač 2005. predložio da se nađu s ljudima iz marketinške agencije Fimi medie kako bi im ta tvrtka pomogla u promjeni imidža menadžmenta. Bradač ga je upoznao s Barišićem u restoranu Baltazar, gdje je bio pozvan od vlasnice Fimi medie Nevenke Jurak. Barišić ga je na sastanku pitao jesu li zadovoljni suradnjom s Fimi medijom i zahvalio mu se na svemu te poručio da mu se javi ako mu što bude trebalo.

Svjedok je to naknadno i učinio, zatraživši pomoć u naplati potraživanja od splitske tvrtke Konstruktor te otvaranju skladišta koje ne podliježe plaćanju carine. Upitan zašto se obratio Barišiću za pomoć, Milković je rekao da je Barišić bio šef carine i rizničar HDZ-a te da je slovio kao moćan čovjek. "Bilo je za očekivati da nam Barišić može pomoći", kazao je svjedok, dodavši kako je vjerojatno tu svoju zamolbu temeljio i na tome što je CROSCO surađivao s Fimi medijom. Milković je potvrdio da je na razgovor primio supruga optužene bivše blagajnice HDZ-a Branke Pavošević jer je u CROSCO-u kolala priča da je jedan od njegovih prethodnika zbog njega bio smijenjen.

Svjedok je potvrdio da je prisustvovao sastanku u vladi 2007. ali se nije mogao sjetiti teme razgovora. Tvrdi da već 25 godina vodi evidenciju o svim sastancima i da je i taj sastanak upisan, ali bez ikakve druge bilješke jer je smatrao da ništa nije bilo važno. U USKOK-u pak tvrde da je na tom sastanku čelnicima državnih tvrtki rečeno da moraju surađivati s Fimi medijom. Svjedok tvrdi da poslovanje s Fimi medijom nije bilo u sustavu javne nabave, već da se radilo o kreativnim poslovima koji su se mogli direktno dogovarati. Kazao je da je vrijednost poslova s tom tvrtkom u 2008. iznosila 4,3 milijuna kuna, što je neznatan udio u odnosu na 2,5 milijardi kuna prometa te godine.

Milković tvrdi da su svi članovi uprave CROSCO-a bili zadovoljni uslugama Fimi medije s kojom se poslovalo "pet do šest godina" te da je prekid suradnje potaknuo on osobno, nakon što su se u medijima pojavili napisi o aferi koja je dobila naziv po toj marketinškoj tvrtki. Milkoviću se inače sudi zbog navodnog primanja gotovo osam milijuna kuna mita u zamjenu za dodjeljivanje poslova tvrtkama koje su radile na Croscovim platformama za eksploataciju plina. Suđenje se nakon stanke nastavlja ispitivanjem Mladena Bradača.

Optužbe da su preko Fimi medije izvlačili državni novac odbacuju jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela. Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević priznali su optužbe ali se nisu nagodili s USKOK-om.

Komentirajte prvi

New Report

Close