Banke tvrde: Neće biti nadoplata za razlike u tečaju

Autor: Poslovni.hr , 17. siječanj 2015. u 12:36
Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Mnogi su se žalili da im je poslovnicama rečeno kako će im na kraju mjeseca ipak obračunati tečajne razlike.

Nakon što su banke pozvale dužnike da u četvrtak plate rate kredita po starom tečaju, mnogi su se javili redakciji Večernjeg lista, žaleći se da im je u poslovnicama rečeno kako će im na kraju mjeseca ipak obračunati tečajne razlike koje će naknadno morati nadoplatiti. Nejasno je bilo i hoće li im trajni nalozi naknadno ponovo “vući” već plaćene rate.

U Zagrebačkoj banci za list su objasnili da su kod njih trajni nalozi ugovoreni najkasnije 15. u mjesecu pa nikakvih razlika ni dvostrukog plaćanja ne može biti. Ni RBA neće naplatiti tečajnu razliku ni provoditi trajne naloge za već uplaćene rate, kao ni Erste, a Splitske banka također će sve uplate od četvrtka u kunama konvertirati po starom, nižem tečaju, bez obzira na to je li u kreditu ugovoren prodajni tečaj banke ili srednji tečaj HNB-a.

Banke su pitali i o zahtjevima štediša u švicarcima za razročenje njihovih depozita koji su naglo dobili na vrijednosti, no uglavnom tvrde da takvih zahtjeva nije bilo baš puno. RBA ih u podizanju štednje nije onemogućavala, kao ni Erste i Splitska banka. Ostale se nisu izjasnile, piše list.

Komentirajte prvi

New Report

Close