Banke lani s bruto dobiti od 2,52 milijarde kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 02. ožujak 2015. u 17:03
Foto: Patrik Maček / Pixsell

Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,52 milijarde kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 28 banaka koje je u ponedjeljak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Banke u Hrvatskoj u prošloj su godini ostvarile dobit prije oporezivanja u ukupnom iznosu od 2,52 milijarde kuna, pokazuju privremeni nerevidirani podaci za 28 banaka koje je u ponedjeljak objavila Hrvatska narodna banka (HNB).

Usporede li se ti podaci s nerevidiranim podacima za godinu prije proizlazi da su banke i više nego udvostručile dobit, odnosno da je bruto dobit banaka lani bila za 1,5 milijardi kuna ili za 148 posto viša nego 2013. godine.

Podaci za prošlu godinu odnose se na 28 banaka, što je dvije banke manje nego godinu prije. Naime, sredinom prošle godine jedna je banka, Nava banka završila u stečaju, dok je krajem 2014. godine Banco Popolare Croatia pripojena OTP banci Hrvatska.

Ukupna imovina 28 banaka krajem prošle godine iznosila je 395,9 milijardi kuna, što je 0,49 posto manje nego krajem 2013.

Od ukupno 28 banaka njih 19 je iskazalo dobit iz poslovanja prije poreza, a devet gubitak u ukupnom iznosu od oko 806 milijuna kuna. Pritom je najveći gubitak, u iznosu od 632,2 milijuna kuna, iskazala Hrvatska poštanska banka (HPB). Iz HPB-a su u objavi prošlogodišnjih rezultata gubitak u iznosu većem od 630 milijuna kuna objasnili povećanjem rezervacija, a koje su učetverostručene u odnosu na 2013. godinu i najvećim se dijelom, oko 90 posto, odnose na plasmane odobrene prije 2009. godine.

Najveću bruto dobit, po privremenim nerevidiranim podacima HNB-a, lani je imala Zagrebačka banka, u iznosu od 1,48 milijardi kuna. U usporedbi s nerevidiranim podacima za 2013. godinu bruto dobit Zagrebačke banke lani je povećana za oko 900 milijuna kuna ili za više od 156 posto. Inače, Zagrebačka je banka u ranije objavljenom financijskom izvješću istaknula kako je prošlogodišnji rezultat prvenstveno pod utjecajem nižih troškova vrijednosnih usklađenja i jednokratne dobiti prije oporezivanja od prodaje Istraturista Umag u iznosu 428 milijuna kuna, realizirane u studenom.

Na drugom mjestu po visini dobiti uobičajeno je Privredna banka Zagreb koja je lani imala bruto dobit 821,3 milijuna kuna, što je u odnosu na dobit prije oporezivanja iz 2013. godine, prema nerevidiranim podacima, porast za nešto više od 29 milijuna kuna.

Po visini bruto dobiti u prošloj godini slijede Raiffeisenbank Austria s iznosom od 363,8 milijuna kuna, Erste&Steiermaerkische bank s iznosom od 266,1 milijun kuna te Societe Generale – Splitska banka s dobiti prije oporezivanja u iznosu od 249,2 milijuna kuna.

Kada se bankama pribroji i pet stambenih štedionica, koje su lani ostvarile bruto dobit od 71,4 milijuna kuna, ukupna dobit prije oporezivanja kreditnih institucija u Hrvatskoj lani je iznosila gotovo 2,6 milijardi kuna.

Komentirajte prvi

New Report

Close