Banke intenzivno rade na novom financiranju: Dio i dobavljačima

Foto: Slavko Midzor/PIXSELL Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

U skladu s pravnom zaštitom budućih isporuka, koja je garantirana zakonom, potrebno je osigurati da se, što je moguće prije, isporuke roba i usluga plaćaju u ugovorenim rokovima.

Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika* u ovom trenutku intenzivno rade na pripremi novog financiranja tvrtke Agrokor, kako bi se ono moglo realizirati u što je moguće kraćem roku nakon imenovanja izvanrednog povjerenika, u skladu s odredbama Zakona o sistemski važnim tvrtkama, priopćeno je iz koordinacijskog odbora.

Očitovali su se i na izjave skupine dobavljača te posebno istaknuli sljedeće:

"Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika shvaćaju da postoji znatan dug Agrokora prema dobavljačima koji se odnosi na poslovanje iz prošlosti. Banke su uvjerene da će prioritetni status i plaćanje tih obveza, kako je regulirano zakonskim odredbama, biti i provedeni u skladu sa zakonskim ovlastima izvanrednog povjerenika.

Stajalište banaka članica koordinacijskog odbora, u skladu s njihovim razumijevanjem zakonskih odredbi, jest da bi prioritet u rješavanju tog problema trebali imati mali dobavljači, čiji opstanak ovisi o pozitivnom rješenju starog duga povezanog s isporukom roba.

Nadalje, u skladu s pravnom zaštitom budućih isporuka, koja je garantirana zakonom, potrebno je osigurati da se, što je moguće prije, isporuke roba i usluga plaćaju u ugovorenim rokovima.

Banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika smatraju da će, prema njihovom razumijevanju, novo financiranje na temelju zakona biti iskorišteno za isplatu svih obveza prema zaposlenicima koncerna i operativne rashode, a sredstva iz novooslobođene likvidnosti također i za isplatu jednog dijela starog duga prema dobavljačima roba i usluga, i to u mjeri u kojoj će se omogućiti nastavak redovitog operativnog poslovanja Agrokora. Prema informacijama kojima raspolažu banke, većina dobavljača bi u tom slučaju bila spremna nastaviti isporučivati robu prema postojećim komercijalnim uvjetima, uključujući i rokove plaćanja.

Banke članice koordinacijskog odbora potiču dobavljače da otvore dijalog s novim vodstvom tvrtke, s ciljem postizanja održivog rješenja koje će, s jedne strane, uvažiti interes i zahtjeve dobavljača, a s druge strane omogućiti nesmetano poslovanje Agrokora, jer bez toga realizacija bilo kakvog rješenja neće biti moguća.

Pojedine banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika će bilateralno s dobavljačima koji imaju obveze s osnove regresa, raditi na nalaženju optimalnog rješenja. Takvo  rješenje treba omogućiti održivo poslovanje dobavljača, uvažavajući interese i mogućnosti pojedinog dobavljača i banke. Isto postupanje banke članice koordinacijskog odbora vjerovnika preporučit će i drugim bankama.

Potrebno je još jednom naglasiti da su kontakti i sastanci koje su banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika u proteklim danima imale s dobavljačima, ali i svim ostalim uključenim stranama, vođeni u vrlo konstruktivnom tonu. Zajednički je cilj nastavak operativnog poslovanja Agrokora, a banke članice koordinacijskog odbora financijskih vjerovnika i dalje će ulagati potrebne napore kako bi se postiglo održivo rješenje", navode u priopćenju

⃰ Banke vjerovnici: Erste&Steiermärkische Bank d.d., Privredna banka Zagreb d.d., Raiffeisenbank Austria d.d, Sberbank d.d., VTB Bank (Austria) AG, Zagrebačka banka d.d.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Nemaš korisnički račun? Registriraj se ovdje! Prijavi se ovdje!